Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isen på Mälaren är mycket farlig

Det krävs god isvana för att ge sig ut på Mälarisen. VLT:s israpportörer varnar för en hel del faror.

Annons

Mälaren. Uppgifterna från rapportörerna samlades in i går. Tänk på att mildväder under helgen påverkar isens kvalité!

1. Hamnen, Rolf Ericson: Isen har försämrats, troligen på grund av höga vattenflöden. Avrådan från att gå ut på isen! Vid Svartåns mynning är det öppet långt ut utanför Lögarängspiren. Längs hela strandkanten är det hål och svagheter.

2. Lövudden, Bengt Andersson: Cirka 10 cm blöt snö på isen. Det gör det svårt att bedöma isen under. Försiktighet anbefalles! Jag gick bara ut en liten bit. Ej lämplig för skridskor eller skidor. I mitten av veckan före snöfallet var det bra is. Rörelse i vattnet under kan dock tunna ut isen, som är av ojämn kvalitet. Där det är grått slask i den vita snön är det spricka under och vatten som tränger upp.

3. Fullerö, Daniel Eriksson: Det är ingen bra is och det börjar bli landlöst och även fräthål! Det är dåligt vid bryggor och vass. Håll utsikt vid råken – om du över huvud taget behöver gå ut på isen!

4. Öster Mälarstrand, Ola Kasimir: Isen är värmepåverkad, hållfastheten försvagad. Det finns flera farlig-heter i området, underfrätt där vatten trycks upp från djupare partier och stora håligheter på Västeråsfjärden och i Hässlösundet. Stor isvana krävs om man ska vistas på isen.

5. Almö-Lindö, Hans Sjöberg: Isen har blivit sämre. Den är sämst vid Rågsäcken. Norr om Rågsäcken mot Björnöbadet finns en spricka som är 3 meter bred och 30–40 meter lång, med vatten i. Man bör hålla sig på land!

6. Ridöfjärden, Michael Präckel: Isen är intakt men med fuktig snö ovanpå. Det är svårt att veta vad som är under snön. All skridsko- och skidåkning är omöjlig. Strömmarna i vattnet tilltar.

7. Tidö-Lindö, Per Tengström: Om man vill gå ut på isen ska man vara försiktig och ha isvana!

8 och 9. Kärrbo och Kungs-årafjärden, Peter Björklund: Isen börjar bli instabil och landlös. På Kungsårafjärden är isen 15 cm, se upp för slukhål och sprickor! Vid Ängsösundsbron brukar isen vara dålig. Söder om Lindholmen och utåt Granfjärden är isen under 10 cm med en hel del sluk- och fräthål. Avråder bestämt från att vara där! Likadant med områdena vid Aggarösundet och farleden!

10. Fagerön, Per Vidlund: Isen är ytterligare försämrad. Stanna på land!

11. Långholmen, Jan Vidlund: Man bör ha isvana om man ska ge sig ut på isen. Isen vid rännan vid Långholmen är dålig liksom i Skurusundet.

Mer läsning

Annons