Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israpport: Fina skridskodagar på Västeråsfjärdens bana – med korvstånd på isen

Helgen kan vara den sista riktigt fina på Mälarisen den här vintern, enligt VLT:s israpportörer. Den plogade skridskobanan på Västeråsfjärden är i mycket bra skick– och Agneta Folcker säljer korv ute på isen.

Annons

Kylan håller i sig i helgen, vinden verkar avta, snön fortsätter lysa vit och framförallt ser det ut att bli väldigt soligt. SMHI:s prognos kommer säkert att locka ut många västeråsare på Mälarens is.

VLT:s israpportörer menar att det kan vara den sista riktigt fina helgen på sjön den här vintern. Lördagen har bäst förutsättningar vädermässigt, på söndagen blir det några grader varmt vilket kan göra isytan mjuk.

Nils-Erik Hjelmer, ordförande i föreningen Västerås ideella plogare, slår också ett slag för en Mälartur:

– Helgens prognostiserade vårvinterväder bjuder in till denna säsongs bästa läge för skridskoåkning på Västeråsfjärden. Sol och blanka isar.

Föreningen bjuder just nu på den absolut bästa banan, slät och bred. Hässlösundets bana är i mycket sämre skick, väldigt ojämn på en del sträckor.

Agneta Folcker fortsätter sälja korv ute på Mälarisen även den här helgen. Bilden togs i söndags när hennes kille Pelle Agelstam hjälpt till i ståndet. I helgen, när det ska bli strålande väder enligt SMHI, får hon hjälp av sin son.

Agneta Folcker från Spånga har haft korvstånd vid banan på Västeråsfjärden de senaste helgerna:

– Jag och min kille åkte skridskor där för några helger sedan och pratade om att det skulle vara härligt med korv på isen.

Hon har gedigen erfarenhet av korvförsäljning:

– Jag har sålt korv sedan 30 år tillbaka. I 18 år stod jag på Hamngatan i Stockholm, vid NK. Nio av åren stod jag även på Norrmalmstorg på natten. Jag jobbade sju dagar i veckan året runt. Nu hyr jag ut mig själv till privata fester och åker runt på event.

Det är dock första gången som hon står med vagnen på sjöis:

– Det är tungt att putta ut allt. Sedan är det jättetrevligt att vara ute på isen, jag får många glada tillrop.

Det är ingen större njutning att åka skridskor på den ojämna banan i Hässlösundet. Västeråsfjärdens bana är desto bättre.

Uppgifterna från rapportörerna sammanställdes under fredagen. Tänk på att isen kan förändras snabbt, bland annat av vädret och mänsklig påverkan.

Bengt Stridh påminner om säkerheten:

– Vid vistelse på naturis utanför plogade banor bör man för en tryggare vistelse på isen som alltid ha god kunskap om isens svagheter, vara väl utrustad med isdubbar, ispik, livlina och ryggsäck (flythjälp om man skulle gå igenom isen) samt vara i sällskap.

1. Hamnen, Rolf Ericson: Isen är fortsatt stabil.  På ytan finns 2-3 cm hårdpackad snö. Enstaka genomstöpta fläckar med bulig is. Bra skidföre och lätt att gå. Svagheter finns som vanligt i hamnbassänger och vid bryggor och broar. Håll avstånd till båtrännorna!

2. Lövudden, Bengt Andersson: Stabil is. Råken tillfrusen. Täcke av skarad snö, 1-5 cm gör skridskoåkning omöjlig. Att åka skidor bör gå bra. 

3. Fullerö, Daniel Eriksson: Det är fortsatt stabilt, med några centimeter hård snö ovanpå isen. Råken är tillfrusen, man kan se en antydan till den.

4 och 6. Ridöfjärden, Hässlösundet och Öster Mälarstrand, Bengt Stridh: Överlag väl bärig is. 31 cm tjock is vid Dyudden. Skridskoåkning endast möjlig på de plogade banorna i Hässlösundet och på Västeråsfjärden. Utanför banorna hård snö med skarad yta som lämpar sig för skidåkning eller promenad, men som omöjliggör skridskoåkning.

Om temperaturen går en bit över noll grader kan det bli en viss ytmjukhet på de plogade banorna och bildas överis när ytvatten senare fryser till, men så länge det är minusgrader på nätterna kommer bärigheten att bestå en tid till. 

5. Almö-Lindö, Hans Sjöberg: Isen är bra med hård snö ovanpå, den lämpar sig varken för skridskor eller skidor men väl för promenader. Snö och slask har frusit i hop så det är ingen risk att man blir blöt om fötterna. Vid bryggan på västra sidan av ön finns en omrörare i vattnet, det är öppet på en stor yta runt bryggan.

7. Tidö-Lindö, Per Tengström: Det har inte hänt någonting med isen den senaste veckan. Nu får man börja se upp med sund som Strömskärssund, det kan gå fort när det blir mildare väder. Var försiktig vid brotrumman mellan Gångholmen och Tidö-Lindö! Det är öppet vatten i trumman.

8 och 9. Kärrbo och Kungsårafjärden, Peter Björklund: Det är inga problem alls, isen är tjock och stabil med några centimeter skarsnö. Det kan förekomma stöp. Håll avstånd till farleden!

10. Fagerön, Per Vidlund: Isen är runt 20 cm. Råkar och sprickor kan slå upp vid temperaturförändring.

11. Långholmen, Jan Vidlund: Isen är bra, cirka 25 cm. Lite snö som är fastfrusen. Varning för Skurusundet!

Mer läsning

Annons