Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ja" blev till utbildning

Onsdagens landstingsfullmäktige visade att frågan om fria sprutor till tunga narkomaner fortsatt väcker starka känslor. Nu ska ledamöterna utbildas i frågan.

Annons

Den intensivaste debatten på onsdagens landstingsfullmäktige blev det om sprututbytesprogram för tunga missbrukare. Eller rättare: om att genomföra ett temaseminarium i frågan för fullmäktigeledamöterna.

– Det handlar om att vi ska ta del av de kunskaper som finns i frågan så att vi sedan kan fatta ett beslut utifrån kunskap och inte känslor, sa Denise Norström.

Men mest vädrades trots allt åsikter om ett sprututbytesprogram är bra eller inte.

Maria Dellham yrkade på Moderaternas vägnar om avslag till förslaget:

– I dag har vi inga tydliga vetenskapliga belägg för att sprututbyte är bra mot smittspridning av hiv. Vi har dessutom ingen epidemi i Västmanland.

Åsa Coenraads (M) påpekade att:

– Det är vår uppgift att använda varje skattekrona väl och hivsmittan kommer inte in i Västmanland via narkomaner utan på andra vägar.

Lotta Johansson Arnqvist (V) påpekade att alla människor har lika värde, även narkomaner, och sa:

– Sprutprogrammet handlar också om att nå dem och hjälpa dem.

Efter votering i frågan blev beslutet att det ska ordnas utbildning i frågan för ledamöterna.

Siffrorna blev 45 ja mot 32 nej och det betyder att Sverigedemokraterna stödde förslaget. En kristdemokrat röstade också ja till kunskap.

Andra ärenden i fullmäktige

Årsredovisningar och ­beviljande av ansvarsfrihet för vad landstingets olika nämnder gjort under 2010 är beslut som visar att landstinget inte har hoppat över skaklarna förra året. Men gjort är gjort. Årsredovisningen för hela landstinget visar på ett plus på 113 miljoner kronor för 2010.

Landstingsfullmäktige ­beslutade att satsa på en mer jämlik sjukvård. Beslutet grundar sig i en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL. I rapporten framkommer att socialt ­utsatta personer missgynnas inom sjukvården.

Efter en motion från ­Vänsterpartiet beslutades att skapa en digital förslagslåda. Förslagslådan ska ­utformas så att medborgarna kan kategorisera och rubricera sina förslag. Detta ska bidra till att förslaget snabbare hamnar hos rätt person inom landstinget.

Mer läsning

Annons