Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till chockhöjt bussbiljettpris

Tekniska nämnden i Västerås sade på tisdagen ja till förslaget att höja biljettpriset till 40 kronor för dem som köper biljett ombord på VL:s bussar.

Annons

VLT har tidigare rapporterat om förslaget att höja biljettpriset. Anledningen till höjningen är att fler vill köpa sin biljett ombord på bussen och varje kortbetalning tar så lång tid att det sinkar busstidtabellen.

Det nya biljettpriset föreslås öka från 22 kronor till 40 kronor för vuxna, från 11 till 30 kronor för ungdom och från 15 till 40 kronor för Aroslinjen.

- Härtill är vi nödda och tvungna. Förseningarna är ett allvarligt problem som drabbar alla resenärer. Alternativet hade varit att dra in linjer eller möjligheten att betala ombord på bussen och det vill vi inte, säger Carin Lidman, (S) ordförande i tekniska nämnden i Västerås.

Höjningen föreslås gälla från årsskiftet. Först måste förslaget klubbas av kommunfullmäktige i Västerås.

Biljettköp på bussen

2009 togs möjligheten att betala med kontanter ombord på bussarna bort. Ville man betala sin enkelbiljett med kort ombord på bussen fick man betala en extra avgift på 20 kronor. I augusti 2010 togs extraavgiften bort eftersom det blev förbjudet att ta ut den typen av avgift kopplat till betalkorten.

I dag kostar en enkelbiljett 22 kronor för vuxen och 11 kronor för barn på stadsbussarna. Det är samma pris oavsett om man köper biljetten i automat, med sms eller ombord på bussen.

VL:s förslag att höja priset på enkelbiljett gäller endast biljett som köps ombord på bussen. Övriga biljetter och tiokort påverkas inte.

Mer läsning

Annons