Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättekontrakt till Westinghouse – säkrar massor av jobb i Västerås

Westinghouse har förlängt kärnbränsleavtalet med Ukrainas statliga energibolag. Det nya femårskontraktet innefattar leveranser av kärnbränsle till sju av Ukrainas kärnkraftsreaktorer. Tillverkningen och monteringen av kärnbränslet kommer att utföras i Västerås.

Annons
Westinghouse har skrivit ett jättekontrakt med Ukrainas statliga energibolag. Foto: Per G Norén

– Vi är glada över att Energoatom fortsätter att ha förtroende för Westinghouse som en alternativ leverantör av kärnbränsle för VVER-reaktorer, säger Sverige-vd:n Aziz Dag i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Westinghouse ett kärnbränsleavtal med det statliga energibolaget National Nuclear Energy Generation Company (NNEGC) Energoatom i Ukraina, som handlar om leveranser av sex reaktorer fram till och med år 2020. Men nu har parterna, enligt ett pressmeddelande, alltså förlängt det befintliga avtalet vilket innebär att Westinghouse ska leverera kärnbränsle till sju av Ukrainas 15 kärnkraftreaktorer mellan åren 2021 och 2025.

– Denna kontraktsförlängning bekräftar Westinghouse roll som en strategisk partner för Energoatom och visar vår förmåga att stödja Ukraina med sin energidiversifiering. Enligt villkoren i det nya kontraktet kommer vårt förhållande till Ukraina att stärkas genom planen att köpa vissa bränslekomponenter från en leverantör i Ukraina”, säger José Emeterio Gutiérrez, vd och koncernchef för Westinghouse.

Mer läsning

Annons