Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteökning av antalet hemlösa i Västerås

Fler västeråsare än någonsin saknar ett hem. Och hälften av de hemlösa är numer inte missbrukare, snarare människor som har drabbats av bostadsbristen i Västerås.

Annons
Hård bädd. När Kent Jansson intervjuades av VLT i höstas kunde han övernatta på stationen. Men det vanligaste är att hemlösa sover över på vänners och anhörigas soffor. De klassiska uteliggarna har däremot inte blivit fler, men nästan hälften av de hemlösa har i dag varken missbruk eller psykiska problem.Foto: Per G Norén/arkiv

Nyligen gjorde Västerås stad en ny kartläggning av hemlösheten i kommunen. Resultatet blev dystert: 552 saknar ett hem.

Ungefär hälften har varken missbruk eller psykiska problem. Det kan vara skuldsatta.

– Jo, precis så är det. Missbrukarna dominerar inte bland de hemlösa, säger Kent Jansson, själv bostadslös och försäljare av Situation Stockholm.

När han intervjuades av VLT i höstas spådde han att antalet hemlösa utan missbruksproblem var på väg upp. Han borde veta. Han är själv hemlös utan missbruksproblem och rör sig bland hemlösa av alla typer. Nu visar kommunens siffror att han hade alldeles rätt.

Det handlar om bostadsbrist. Har du prickar hos kronofogden och saknar jobb så är det svårt att få ett förstahandskontrakt. Visa privata hyresvärdar kräver till och med att du har fast jobb. Annars har du inte en chans.

Det räcker alltså med att du har ekonomiska problem för att du ska vara ute från bostadsmarknaden. Du behöver inte ha misskött dig på något sätt. Du behöver inte ha alkoholproblem, blivit vräkt eller ha psykiska problem. Du kan vara vad som slarvigt brukar kallas ”normalvästeråsare”. (Men vem av oss är egentligen ”normal”?)

Samtidigt har bostadsbyggandet gått på sparlåga i Sverige under senare år. Västerås och andra växande städer har inte alls bostäder nog.

Bristen är skriande när det gäller smålägenheter. 1:or och 2:or är vad unga, fattiga eller arbetslösa människor har råd med.

Lars Erik Bengtsson, vd för Bostad Västerås, har sett att fler söker till varje bostad:

– Om vi lägger ut en ledig tvårummare på Malmaberg så har vi snabbt cirka hundra sökande.

Politikerna börjar att få upp ögonen för bostadsbristen och hemlösheten. Det är dessutom valår, den tid när förslagen duggar tätt.

– Under senare år har det framförallt byggts bostadsrätter i Västerås, men väldigt lite hyresrätter. Nu har ju Mimer lovat att de bygger 200 hyresrätter och i år och 200 nästa år. Vi har som kommunala ägare verkligen tryckt på så att de får i gång fler projekt, säger kommunalrådet Staffan Jansson (S).

Hans politiska motståndare Elisabeth Unell (M) är också överens om att fler bostäder behövs. Skillnaden är bara att hon betonar att det måste finnas förberedd mark till privata hyresbolag som vill bygga hyresbostäder.

Problemet lär inte bli mindre. Just nu jagar en babyboomgeneration (född 1990 till 1993) bostäder. De vill inte längre bo hos föräldrarna. Men får de chansen?

Fick rätt. Kent Jansson har märkt att allt fler som inte är missbrukare blir hemlösa. Nu finns det siffror på att han hade rätt.

Mer läsning

Annons