Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen har startat i Skultuna

Julen har startat, men bara i Skultuna. I helgen var det dags för årets julmarknad.

Annons

Skultunas julmarknad var i år större än någonsin, med ett 50-tal försäljare (eller ”utställare”, som arrangörerna på Skultuna Messingsbruk uttrycker sig). I den siffran ingår både hantverkare och marknadsknallar.

Den mest traditionellt marknadslika delen av arrangemanget fanns bakom bruksbyggnaden. Här fanns marknadsknallar som sålde allt från ost och korv till varma tofflor och ullkläder. Det sistnämnda var verkligen passande, eftersom det var kallt och snöigt.

– Våra kläder värmer verkligen, och de bygger på en hederlig medeltida stil. Tre plagg från oss fanns faktiskt med i filmen om Arn, berättade marknadsknallen Sören Paulsson, som rest till Skultunba från Stockholm.

Knallen Håkan Persson berättade att han hade varit med på julmarknaden i 12 år.

– Och för varje år kommer det allt mer folk.

Hantverkare är alltid en betydande del av föräljarna i Skultuna. I de många hundra år gamla lokalerna i Brännhyttan ställde exempelvis en rad konstnärer och hantverkare ut. Det var mycket keramik, men även konst i ull och annat, till och med egentillverkad lingonsylt. Julprydnader fanns att köpa, men dominerade inte.

– Nej, vi säljer nog mer julklappar än julprydnader, berättade Ella Nordin, en av hantverkarna.

Men det var kallt i lokalerma. I ett hörn i Brännhyttan samlades allt fler besökare för att köpa varm glögg. Men trots råkylan gick försäljningen bra.

Från början en tysk tradition

Det var troligen i de tysktalande länderna som de första julmarknaderna arrangerades. Det var redan i slutet av medeltiden.

Seden kom till Sverige på 1800-talet.

Mer läsning

Annons