Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallt - men långt ifrån värst

Dagens snackis är den bitande kylan. Men även om nattens kyla ligger nära decemberrekordet för Västerås når det inte ner till vårt officiella all time low.

Annons
David Grimaldi i Romfartuna Myrby mätte upp denna temperatur under natten. Den kommer dock inte in i SMHI:s statistik för Västerås.

- Just nu mäter vi upp -25 grader, vilket är det lägsta för dygnet, säger Elin Torstensson på SMHI.

Personer som hört av sig till VLT har rapporterat om temperaturer kring -30, och sådana lokala variationer kan mycket väl förekomma. Med det är SMHI:s mätningar som är kontrollerade och ligger till grund för den officiella statistiken. Bortåt Uppland ligger också SMHI:s temperatut några grader lägre än kring Västerås.

Köldrekordet för december är i Västerås från 1927, då det en dag var -27 grader. Kallast någonsin var det i staden en dag i januari 1918 då SMHI:s termometer visade -31 grader.

- Det är riktigt kallt i hela landet nu, speciellt i Skåne där det varit kring -25. Nu kommer det fortsätta att vara kallt, men inte riktigt lika kallt. På julafton blir det kring -15 grader, säger Elin Torstensson.

Snödjupet i Västeråstrakten är just nu 2-3 decimeter enligt SMHI:s mätningar. Det är över det normala, men inte är närheten av snörekordet på 55 centimeter som är från 1915. En mer nutida jämförelsesiffra är från den 30 december år 2000 då det låg 40 centimeter snö i staden.

Mer läsning

Annons