Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kameror ska hejda skolvandaler

S:t Ilians skola och Nybyggeskolan får extra övervakningskameror.

Annons

Med ökad bevakning hoppas Västerås stad att skolorna ska få mindre problem med glaskross, eldning och klotter vid skolorna.

Det finns redan kameraövervakning vid skolorna, men länsstyrelsen har nu gett tillstånd till en utökning.

Men det handlar inte om att övervaka eleverna. De nya kamerorna ska bevaka under kvällar och helger när elever och lärare har gått hem. På båda skolorna har det varit problem med allt från skadegörelse och eldning till inbrott.

– Vi hade ju ett inbrott senast nu i helgen som ledde till relativt stor skadegörelse i lärararbetsrum, berättar Martti Saari, vikarierande rektor på S:t Ilians skola.

S:t Ilians skola på Pettersberg har haft en hel del problem med återkommande inbrott, i första hand på kvällar och helger. Tio övervakningskameror ska utökas till tolv. Målet är att övervaka också de skrymslen och vrår där vandaler tidigare har kunnat hålla på ostörda.

Dessutom använder en del ungdomar lastkajen utanför skolans matkök som en offentlig toalett. Personalen har ofta tvingats att spola rent för att kajen inte ska bli en stinkande sanitär olägenhet.

På Nybyggeskolan på Hammarby utökas från två till fem övervakningskameror.

Även på Nybyggeskolan har man haft problem med skadegörelse. Dessutom har fem inbrott på skolan anmälts till polisen bara under den senaste tiden.

Ett 20-tal av Västerås skolor är i dag kameraövervakade.

Mer läsning

Annons