Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp för balkonglagning hos VS-hus

Hyresgästföreningen tar nu upp kampen för hyresgästerna inom VS-hus. Målet är att balkongerna ska lagas, frivilligt eller med tvång.

Annons
Det var här hyresgästen Heinz Ekruth på Engelbrektsgatan föll igenom balkonggolvet, ner på sin grannes balkong den 3 maj 2012.

VS-Hus har blivit en följetong i medierna, ända sedan hyresgästen Heinz Ekruth på Engelbrektsgatan föll igenom balkonggolvet, ner på sin grannes balkong. Alla balkonger i huset är nu avstängda.

På måndagskvällen höll Hyresgästföreningen möte med hyresgäster, som tröttnat på eftersatt renovering och svårigheter att få kontakt med hyresvärden.

– Först ska vi få någon slags kontakt med hyresvärden för att de som de själva har ambitionen att göra någonting. Vi kommer att jobba med någon slags framställan till dem under tisdagen och onsdagen, säger Håkan Forsman, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, som var med på mötet.

Men om det inte går kommer Hyresgästföreningen att agera för att hyresnämnden ska besluta att lägga fram ett så kallat åtgärdsföreläggande.

Däremot kan Hyresgästföreningen inte agera för ett tvångsförvaltning av hela bolaget i detta fall.

– Det krävs väldigt mycket för att du ska få en tvångsförvaltning. Det kan handla om att hyresvärden inte betalar för vatten, värme eller el så att de stängs av för hyresgästen. Men i det här fallet handlar det om balkonger, och då är det ingen fara för hyresgäster att bo i lägenheterna.

VLT har också, som vanligt, sökt ansvariga på VS-Hus för en kommentar. Och, som vanligt, var Liselotte Varnäs och Susanne Varnäs Svensson helt oanträffbara.

Tvång mot hyresvärdar

Åtgärdsföreläggande. Det är hyresnämnden som beslutar om en hyresvärd ska tvingas att laga exempelvis trasiga balkonger. I nämndens beslut finns ett datum.

Tvångsförvaltning. Om fastighetsägare till bostadsfastighet missköter fastigheten så mycket att hyresgästens hälsa kan äventyras kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning av ett helt bolag. En annan part tar då över skötseln.

Mer läsning

Annons