Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan gå miste om 51 000

20 miljoner. Så stor är summan av de Svenska Spel-vinster som aldrig hämtas ut varje år. Just nu ligger två vinster över 40 000 och väntar i Västerås.

Annons

Den andra juni i år vann en person 40 693 kronor på Lotto. Lottoraden betalades på ICA Maxi i Västerås. Den 23 augusti, mer än två månader senare har vinnaren fortfarande inte hämtat ut sin vinst.

-Som spelare har du tre månader på dig att hämta ut din vinst. Efter det hamnar vinsten i en regleringsfond och efter ytterligare nio månader trillar den ut i nya vinster. Efter ett år blir det väldigt svårt att få ut några pengar, säger Johan Söderkvist som är pressinformatör på Svenska Spel.

En annan Lottovinst i Västerås som inte hämtats ut är från den fjärde augusti. Om inte vinnaren hämtar ut sin vinst går den miste om 51 303 kronor.

-Varje år brinner ungefär 20-24 miljoner kronor inne. De vanligaste orsakerna till att vinsterna inte hämtas ut är att folk förlägger sina spelkvitton, glömmer bort att rätta eller helt enkelt inte orkar hämta ut om de bara vunnit 20-25 kronor, säger Johan Söderkvist.

Vanligtvis är det belopp på under tusen kronor som aldrig hämtas ut. Men det finns exempel där vinsten varit betydligt större än så.

-Det är tre vinster som sticker ut. En jokervinst på 10 miljoner kronor som aldrig hämtades ut år 2009. 2010 vann ett andelsspel på lotto 7,9 miljoner kronor. Vi har också en lottovinst på en miljon kronor år 2009. Spelar man utan spelkort finns inte vinnaren registrerad. Vi har ingen aning om vilka vinnarna är, säger Johan Söderkvist.

Carl Widerberg

Mer läsning

Annons