Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan inte jobba – får inte sjukpeng

Han bedöms vara för frisk för att få sjukpenning. Han är för sjuk för att stå till arbetsmarknadens förfogande. Jan Karlsson, 50, Borgåsund, har nu, efter en axelskada, varit utan ekonomisk ersättning i fem månader.

Annons
Utan ersättning. I fem månader har Jan Karlsson, Borgåsund, varit utan ersättning och i stället hamnat mellan stolarna när inte försäkringskassan och arbetsförmedlingen kan komma överens.

 – Jag har, av någon underlig anledning, hamnat mellan stolarna. Så här får det inte gå till, säger Jan kritiskt.

Eländet började i höstas, närmare bestämt i slutet av oktober:

– Jag stod på en stege och mekade med en lastmaskin när stegen vickade och jag föll i backen, berättar Jan.

Vid fallet skadade han sin vänstra axel, en skada som gör sig påmind än i dag:

– Ingenting var brutet, men med hjälp av ultraljud har det konstaterats att jag har en skada på nyckelbenets infästning i axeln som gör att jag inte kan lyfta armen högre än axeln. Sedan är det stopp, förklarar Jan.

Behandlande läkare sjukskrev Jan till 100-procent, en sjukskrivning som med tiden förlängts till i slutet på den här månaden.

Sjukintyget skickades, som sig bör, in till försäkringskassan med en begäran om sjukpenning.

Efter lite kompletteringar kom ett brev från Försäkringskassan som sade att ”försäkringskassan överväger att inte betala ut någon sjukpenning”.

I stället blev han ombedd att söka upp arbetsförmedlingen:

– Jag besökte arbetsförmedlingen i Västerås och där ruskade handläggaren bara på huvudet och kunde inte förstå hur jag blivit skickad dit. ”Du är ju sjukskriven och står därmed inte till arbetsmarknadens förfogande”, var svaret jag fick.

Därmed var Jan tillbaka på ruta ett. Men inte nog med det. För drygt en månad sedan drabbades Jan av magsår.

– Jag kopplar gärna ihop magsåret med all den skriftväxling jag haft med myndigheterna. Det här tär på mig, konstaterar han.

Cecilia Udin är nationell försäkringssamordnare vid försäkringskassans huvudkontor i Stockholm. Hon beklagar den situation Jan Karlsson hamnat i.

– I normalfallet betalar vi ut sjukpenning inom 30 dagar, säger hon, och förklarar att försäkringskassans handläggning ibland kan ta lite längre tid:

– Det kan handla om kompletteringar som behöver komma in och liknande.

Vad ska Jan Karlsson ta sig till i den uppkomna situationen?– Vi erbjuder oss självklart att kontakta honom, eller om han vill kontakta oss, för att utreda de frågetecken som finns.

– Vid ett sådant möte ska också arbetsförmedlingen finnas närvarande. Mötet borde lösa upp alla knutar, säger Cecilia Udin.

Mer läsning

Annons