Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kandidat 1: David räddade tjej

Så här gick
det till.

Annons
David Klahr.

Tack vare David Klahr fastnade en rånarliga i polisens garn. David kom in i bilden när 20-åriga Hesho Karim misshandlades och blev bestulen utanför hans flickväns bostad på natten den 25 april.

22-årige David minns händelsen som i går. Det var omkring midnatt när han hörde höga ljud utanför lägenheten på Norra ringvägen.

– När jag tittade ut genom kikhålet i dörren såg jag en tjej ligga och värja sig mot slag från en mörkklädd figur. Bredvid stod några andra, alla hade nylonstrump över huvudena och var svartklädda. En hade en kätting som han slog med. Det var som hämtat ur en film.

David slängde på sig kläder och rusade ut, men då hade förövarna hunnit försvinna. David tog hand om tjejen samtidigt som hans flickvän ringde polisen

– Den misshandlade tjejen var i djup chock. Men jag lyckades få ur henne vilken väg killarna hade tagit.

Medan Davids flickvän tog hand om offret sprang David mot det hörn som 20-åringen pekat ut. Han gick efter och låtsades vara ute på en promenad när han upptäckte de fyras gäng.

Trots att David Klahr är kampsportare och 190 centimeter lång, så förstod han att det var dumt att söka konfrontation.

– Men de förstod att jag förföljde dem. så de började springa åt olika håll. Jag hade ingen telefon men jag fick låna en av en förbipasserande och vägledde polisen. Snart kom en polisbil, strax därpå en annan med en hund.

David berättar att han skulle genskjuta killarna och mötte två till synes obekymrade grabbar komma gående. Han skrek till och grabbarna sprang mot Arosvallen. Mellan Arosvallen och Mälardalens högskola tog polisen dem. David pekade utan att tveka ut dem som skyldiga.

Under tiden hade hundpolisen hittat de två andra i gänget. David var lika säker denna gång och pekade ut även dem. En av dem hade rånoffrets mobiltelefon på sig.

Det blev en lång natt för David Klahr. Han fick följa med till polisstationen och berätta sin version. En månad senare blev det rättegång där gängledaren erkände allt. Även rånförsök mot en uteliggare (”där hittade de bara tomma ölburkar”) och mot ett äldre par.

– Allt var noga planerat, visade det sig. De hade tidigare åkt runt och letat efter lämpliga offer, säger David.

När VLT når brottsoffret Hesho Karim har hon flyttat från Västerås till Göteborg.

– Jag kände mig inte trygg i Västerås längre, säger hon.

Hesho Karim hade framtiden utstakad i Västerås. Hon läste till civilingenjör på Högskolan och trivdes i stan.

Men den 25 april förändrades allt.

– Efter den dagen stängde jag in mig i lägenheten i en månad innan jag bestämde mit för att flytta. Jag är ännu inte helt återställd psykiskt.

Om sin räddare David säger hon:

– Han är min skyddsängel.

Nominerad för sitt civilkurage

En anonym person nominerar David Klahr till årets vardagshjälte.

”Få kan visa upp ett sådant civilkurage som David. Utan tanke på att han själv kunde bli skadad eller råka illa ut så rusade han ut och hjälpte en människa i nöd”, skriver tipsaren.

Det här är David

Namn: David Klahr.

Ålder: 22 år.

Bor: Köping.

Familj: Mamma Ingela, pappa Bosse, syskonen Mikael, Cisela och Peter.

Gör: Studerar internationell marknadsföring på Mälardalens högskola.

Fritidsintressen: Tränar kampsport.

Min egen vardagshjälte: Martin Björgell, bland annat vice ordförande för scouterna, är en vardagshjälte för mig då han inspirerar människor över hela Sverige till att göra saker de annars inte vågat.

Mer läsning

Annons