Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kateter utan smärta

Distriktssköterskan Christopher Holmström och har kommit på en lösning för hur man sätter kateter på män - utan att det gör ont.

Annons
Belönad. Christopher Holmström fick av Billy Bergåker, vd för Almi Företagspartner Mälardalen, ta emot årets läns- och Skapa-pris. Foto: Rune Jensen

I går fick han av Almi Företagspartner Mälardalens vd Billy Bergåker ta emot Skapa-priset på 25 000 kronor för sin innovation.

Den betyder enormt mycket för alla patienter som vid en operation eller kronisk sjukdom behöver kateter.

– Smärtan gör att den man som fått kateter insatt aldrig glömmer, säger Christopher Holmstöm, distriktssköterska på satelitmottagningen i Irsta till familjeläkarmottagningen på Viksäng.

Han och kollegan använder redan metoden, som nu ska testas kliniskt med hjälp av Akademiska Innovation och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Redan om något år kan den vara klar för försäljning. Då väntar en enorm marknad.

Trots att Christopher Holmström haft stöd av familj, kollega, sin närmaste chef, Almi, Innovationsbron, länsstyrelsen och Akademiska har resan varit tuff.

– Alla pratar om vikten av innovationer, men det finns inget stöd för att försörja dig medan du tar fram dem. Jag har fått jobba heltid med mitt vanliga jobb och bekosta det mesta själv.

Därför delas stipendiet ut

Instiftades till minne av Alfred Nobel 1985 som stöd för att utveckla en innovation till en kommersiell produkt. Länsvinnaren får 25 000 kronor och går vidare till riksfinalen där man kan på ett stipendium på 400 000 kronor.

Christopher Holmström fick priset för sin Catheasy-metod med kompletterande anordning, som ger en billigare, enklare och smärtfri insättning av

kateter, som speciellt för män, är smärtsam med dagens metod.

Mer läsning

Annons