Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klagomålen ökar mot psyk

Antalet klagomål riktade mot psykiatrin i Västmanland har ökat. Nu ska verksamheten granskas särskilt av Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

Klagomålen och lex-Maria anmälningarna till psykiatriska verksamheten i Västmanland har ökat. Det har bidragit till att landstinget fått svårare att lämna in fullständiga rapporter till Socialstyrelsen i tid.

Vid ett möte med landstingsledningen i maj förra året konstaterade Socialstyrelsen att de internutredningar som skulle ha inkommit till myndigheten hade lämnats in för sent. Enligt landstinget beror det bland annat på att klagomålen, både enligt lex Maria men även mot psykiatrin som enskild klinik har ökat.

Chefsläkarna ansåg att de inte har tillräckligt med avsatt tid till att utföra internutredningar och att det är svårt att få läkarna att prioritera anmälningsarbetet. Ärendet har nu övertagits av Inspektionen för vård- och omsorg som anser det nödvändigt med en särskild granskning på grund av de ökade antalet klagomålen.

– Det är ju mer ansträngt när det kommer in många anmälningar och vi har ju inte fler personer än vanligt att ta hand om dessa, säger Solveig Landqvist, resultatområdeschef vid psykiatrin på Västmanlands sjukhus.

Hon säger att det är för tidigt att säga vad som ska förändras. De ska först se över vad som behöver förbättras

Mer läsning

Annons