Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottrare åkte fast

Tre ynglingar klottrade – en fjärde höll vakt. Nu döms de för skadegörelse.

Annons

Det var i september 2009 som ynglingarna, nu 18, 18, 20 och 22 år, tog bilen och åkte till en brovägg i Tillbergatrakten för att klottra. Något de erkänt – men inte att de skulle ha gjort de tillsammans och i samförstånd. Meningen var att de skulle måla var och en för sig.

Men eftersom vissa av målningarna går ihop anser domstolen att de agerat i samförstånd. Ytan de klottrade ner var cirka 31 kvadratmeter.

Efteråt togs de på bar gärning av polis.

Kommunen yrkade ett skadestånd på drygt 38 000 kronor, men tingsrätten anser att den faktiska kostnaden för sanering endast är 15 500 kronor. Att räkna med kostnaderna för polisanmälan och bilder på klottret ingår inte i saneringskostnaden. Pojkarna döms därför att tillsammans betala 15 500 till Västerås stad.

Domstolens straff varierar. En av 18-åringarna döms till ungdomsvård för skadegörelse och brott mot knivlagen, den andra för medhjälp till skadegörelse till 100 dagsböter à 50 kronor.

20-åringen får villkorlig dom och 30 dagsböter à 190 kronor för skadegörelse och narkotikabrott. 22-åringen döms också till villkorlig dom och 30 dagsböter à 50 kronor för skadegörelse.

Mer läsning

Annons