Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkdom för hård – HD prövar fallet

Ett fall från Västerås blir prejudikat för hur drogen MDPV ska bedömas i framtiden. Det står klart sedan Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd för en 33-årig kvinna från Västerås.

Annons

I Västmanlands tingsrätt dömdes hon den 28 februari i år till åtta års fängelse för att ha varit som tingsrätten skriver ”spindeln i nätet” i en grupp som beställde och införde drogen MDPV, även kallad ”monkey dust” alltså ”apdamm” på svenska.

Svea hovrätt sänkte straffet till sju års fängelse.

Men hennes advokat Per Svedlund begärde prövningstillstånd i Högsta domstolen och det närmast sensationella är att riksåklagaren också anser att såväl tings- som hovrätt dömt för strängt:

– I svarsskrivelsen har RÅ medgivit nedsatt fängelsestraff till fyra år, säger Per Svedlund och tillägger:

–För min del tror jag att straffsänkningen kan bli större, särskilt om MDPV kommer att jämställas i farlighetshänseende med amfetamin.

Prövningen som HD ska göra innebär att HD ger svar på frågan om hur strängt MDPV ska bedömas. I Sverige bedöms den ha samma farlighet som ecstasy, i Storbritannien som amfetamin.

I straffvärde räknat är skillnaden många år; för 400 gram amfetamin är straffet ungefär tre års fängelse, men nuvarande praxis för MDPV innebär alltså sju-åtta års fängelse.

Flera tiotals män och kvinnor har dömts till mycket långa fängelsestraff runt om i Sverige; i Västmanlands tingsrätt har flera män och kvinnor dömts till mellan två och åtta års fängelse.

---

Vlt.se rättar: I stycket som börjar "Men advokat Per Svedlund begärde..." angavs tidigare felaktigt att prövningstillståndet begärdes i Svea hovrätt. Rätt är - vilket framgår av rubriken - att prövningstillstånd begärdes i Högsta domstolen. Vlt.se beklagar den felaktiga uppgiften.

Mer läsning

Annons