Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalpolitiker byter jobb – antar utmaning att praktisera på LSS-boende

Västerås är en av sex kommuner som antagit en utmaning från Funktionshinderbanan om att skicka ansvarig politiker på praktik på ett LSS-boende. Förhoppningen är att det ska ge politikerna bättre koll på den verksamhet de är med och beslutar om.

Annons
Magnus Johansson (S), lokal partiordföranden och  vice ordförande i nämnden för personer med funktionsnedsättning i Västerås. Foto: Pressbild

Funktionshinderbanan är en organisation som vill att det ska bli fler och bättre LSS-boenden för personer med särskilda behov och olika funktionshinder.

För andra året i rad ska Funktionshinderbanans initiativtagare Robin Berkhuizen i september cykla 80 mil från Gävle till Göteborg i hopp om att få fram fler och bättre LSS-boenden. I år har han även utmanat landet LSS-ansvariga kommunpolitiker att göra praktik på ett LSS-boende i sina respektive kommuner.

Politiker i sex kommuner har hittills antagit utmaningen. Västerås kommer att skicka Magnus Johansson (S), vice ordförande i nämnden för personer med funktionsnedsättning på praktik på ett av kommunens LSS-gruppboenden under maj månad, skriver Funktionshinderbanan i ett pressmeddelande.

Även Gävle, Växjö, Hudiksvall, Örebro och Malmö kommer skicka LSS-ansvariga kommunpolitiker på en veckas praktik.

- Såklart måste vi politiker vara ute i de verksamheter vi tar beslut om. Jag tror och hoppas att jag kommer lära mig mycket av att jobba tillsammans med och träffa dem som påverkas av våra beslut, säger Magnus Johansson.

Funktionshinderbanan stannar till i Västerås den 17 september. Då kommer också Magnus Johansson att vara med och berätta om sina erfarenheter från sin praktikvecka.

Margareta Hallner är förde detta ordförande och styrelseledamot i FUB i Västerås som arbetar för personer med utvecklingsstörning. Hon hoppas att LSS-praktiken ska ge politikerna bättre koll på den verksamhet de är med och beslutar om.

- En av de största utmaningarna vi har här i Västerås är att utföraren på många LSS-boenden ofta byts ut vid upphandlingar. Det skapar otrygghet för den enskilde. Jag hoppas den här praktiken kan skapa bättre insikt hos politikerna att kontinuiteten i verksamheten är jätteviktig att prioritera, säger hon.

Initiativtagaren Robin Berkhuizen ska cykla 80 mil för fler och bättre LSS-boenden.  Foto: Funktionshinderbanan

Mer läsning

Annons