Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: NCC har fört oss bakom ljuset

NCC lovade att bygga hyresrätter på Öster Mälarstrand för i snitt 1 550 kronor kvadratmetern. Nu försöker man sätta betydligt högre hyror.

Annons
Billigt blir dyrt? I juni 2013 berättade VLT vilka bolag, däribland NCC Boende AB, som kommunen valt ska få bygga hyresrätter på Öster Mälarstrand. Fastighetsnämndens ordförande Jazmin Pettersson var då glad att kommunen kunnat bidra till att det byggs hyresrätter med lägre hyror. I dag känner hon sig lurad. Det som skulle bli ett boende för ”vanliga plånböcker” riskerar att bli Västerås dyraste hyresrätter.

Kommunen ville göra något åt bristen på hyresrätter och valde att sälja mark i kvarteret Focken på Öster Mälarstrand. Kravet var att det skulle byggas hyreshus. Fem företag, däribland NCC Boende AB, lade anbud. Kommunen gillade NCC:s upplägg och bolaget fick köpa och bygga på den attraktiva marken vid Genuagatan. Bygget är tänkt att starta i vår med inflyttning nästa år.

En parameter som vägde tungt för kommunen var att hyran skulle bli låg. NCC angav i sitt anbud att den preliminära hyresnivån i de 116 lägenheterna skulle hamna på 1 550 kronor kvadratmetern i snitt. Lite högre för små lägenheter, lite lägre för större.

”Den preliminära hyresnivån är beräknad till följande:

Min 1 350 kr/kvm, Medel 1 550kr/kvm, Max 1 750 kr/kvm”, skrev NCC i sitt prospekt.

Nu när NCC börjat förhandla med Hyresgästföreningen står det klart att man vill sätta betydligt högre hyror.

Enligt uppgift till VLT ända upp till 2 466 kronor kvadratmetern och år. En etta på 28 kvadratmeter skulle då få en månadshyra på 5 754 kronor.

En trerummare på 73 kvadrat vill NCC ta 1 785 kronor kvadratmetern för. Månadshyra: 10 858 kronor.

NCC:s försvar går ut på att allt är ett missförstånd, och att man inte gjort något fel.

NCC hävdar att man uppgivit normhyror – en slags beräkningsmodell – i sitt prospekt, inte verkliga hyresnivåer. Räknar man om normhyran till verkliga hyror blir de högre.

Jazmin Pettersson (S) är ordförande i kommunens fastighetsnämnd. När VLT når henne har hon fått höra om det nya hyreskravet men ännu inte hunnit prata med NCC. Hon reagerar på att hyresnivåerna inte är samma som NCC uppgett tidigare.

– Det är en extrem skillnad. Man får alltid vara beredd på vissa avvikelser, men frågan är om den här avvikelsen är berättigad.

VLT informerar henne om NCC:s ståndpunkt att man uppgett normhyror i prospektet. Det ställer sig Jazmin Pettersson frågande till.

Varken politiker eller tjänstemän på kommunen tolkade NCC:s uppgifter i anbudet som annat än verkliga hyresnivåer.

– Är det så, så känner vi oss förda bakom ljuset. Vi var tydliga med att låga hyror var viktigt.

Johan Kretz, förhandlare vid Hyresgästföreningen i Västerås, reagerar också på NCC:s agerande.

– Att godkänna hyror på den här nivån är inte aktuellt från Hyresgästföreningens sida. Om NCC vill ha en överenskommelse får de dra sig till minnes de hyresnivåer de presenterade för fastighetsnämnden när de ansökte om marken.

Här svarar NCC på kritiken.

Mer läsning

Annons