Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen skrotade bil för snabbt

Västerås stad gjorde flera fel när man lät forsla bort och skrota en till synes övergiven bil i juli 2008.

Annons
Så här såg bilen ut när ägarna kom hem från semestern.

Det framgår av ett beslut från Justitieombudsmannen.

– Det känns väldigt bra. Vi har tyckt hela tiden att man inte fått göra så här, säger Kristina Rasmussen, som tillsammans med Tony Henriksson drabbats av den förtida skrotningen.

VLT har tidigare i flera omgångar skrivit om ärendet kring bilen som i mycket dåligt skick hamnade på Munkboängen den 26 juni 2008.

Teknik- och idrottsförvaltningen inspekterade den 27 juni bilen och fann bland annat att motorhuv saknades och att motorn delvis var demonterad och att bilen saknade hjul. Ett protokoll upprättades den 27 juni då bilen kontrollerades mot bilregistret. Den 1 juli flyttades bilen av bärgare till bilskrot, där bilen genast skrotades.

Problemet var att Tony Henriksson och Kristina Rasmussen som ägde bilen var bortresta fram till 28 juni. Den 28 juni kom de hem, upptäckte de att bilen var stulen, samt stöldanmälde den.

Västerås stad kontrollerade inte bilens status 27 juni–1 juli. I stället fick paret ett brev från Västerås stad den 2 juli om att bilen forslats till skroten.

När Tony Henriksson väl kom till bilskroten den 2 juli var det för sent – bilen var skrotad.

JO riktar nu kritik mot Västerås stad på flera punkter:

Dels har man inte dokumenterat varför det var nödvändigt att omedelbart flytta och skrota bilen, och dels borde en kompletterande registerkontroll ha gjorts samtidigt som bilen flyttades.

– Vi ska se hur vi kan gå vidare med det här nu. säger Kristina Rasmussen.

Mer läsning

Annons