Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens extra miljoner ska ge fler sommarjobb

Västeråsarna har varit bättre på att betala in skatt än vad kommunen räknat med. Därför satsas extra miljoner på fler sommarjobb och underhåll av vägar, parker och broar.

Annons
Ska renoveras. Fullmäktigesalen i Västerås stadshus. Foto: Per Groth/Arkiv

Det är stadens ekonomiska prognos för 2012 som ser klart bättre ut än vid bud-getavstämningen i december i fjol.

Staden räknar med att få in 60 miljoner kronor mer än beräknat. Dessutom har ¿premierna för de anställdas avtalsförsäkringar sänkts ¿vilket innebär lägre kostnader för kommunen.

Nu ser visserligen prognoserna för 2012 ändå mycket osäkra ut. Det är främst skuldkrisen i Grekland, Spanien och andra länder i Sydeuropa som oroar. Men kommunstyrelsen bestämde ändå i går att en del av budgetöverskottet, närmare bestämt 24,5 miljoner kronor ska användas till olika engångssatsningar.

Många ungdomar frågar efter en praktikplats till sommaren just nu. Därför får utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 2 miljoner av de extra pengarna för att utöka antalet sommarjobb.

De 800 platser som redan finns kostar drygt 9 miljoner kronor. De extra 2 miljonerna borde därför kunna ge ytterligare cirka 170 ungdomar chansen att få ett sommarjobb.

Övriga slantar ska användas till att byta ut parkbänkar, rusta flera broar och ersätta borttagna gungor och små klätterställningar på ett tiotal lekplatser. Huvudleder som Österleden, Tråddragargatan och Björnövägen kan få ny asfalt. Vilka vägar det blir bestäms av tekniska nämnden.

Mer läsning

Annons