Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontanter är inte kung hos landstinget

Landstinget får inte neka någon att betala vårdbesöket kontant. Ändå är det svårt på sina håll för patienter som halar upp sedlar och mynt i kassan.

Annons

I höstas kom en dom i kammarrätten i Sundsvall som slog fast att ett landsting inte kan neka någon patient att betala kontant.

Domen slog undan benen på ett tidigare beslut som Landstinget Västmanland tagit om att av säkerhetsskäl ha kontantfritt på alla mottagningar på såväl sjukhus som inom primärvården.

Då sa landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S) att man skulle följa domen och återigen tillåta sedlar och mynt som betalning.

Men nu visar det sig att landstinget har svårt att leva upp till löftet.

En kvinna som VLT varit i kontakt med berättar om upprepade svårigheter att betala kontant vid besök på sjukhuset i Västerås.

– Vi har önskat att få betala kontant men det har visat sig helt omöjligt. I receptionen skyller man på att man inte har någon växelkassa men det går heller inte att betala kontant om man lämnar jämna pengar.

– Den rapport jag fått är att alla kassor var ombyggda under hösten. Jag måste kolla med ansvariga varför det inte fungerar. Vi måste skicka en tydligare signal om att nu är det kontant betalning för den som så önskar, säger Denise Norström.

Mer läsning

Annons