Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kontantlöst blir svårare ju äldre man är”

Det pågår ett pensionärsuppror i Västerås mot det kontantlösa samhället. I spetsen går organisationer som PRO och SPF.

Annons
Swedbank ska göra alla sina bankkontor kontantlösa. Flera andra bankkedjor har antingen redan tagit bort pengarna eller planerar att göra det. En dålig idé, anser Ulf Sandberg från PRO, pensionärernas riksorganisation.

– Den här omläggningen sker en generation för tidigt. Det finns många äldre som inte kan hantera kort eller har tillgång till datorer och internet, säger Ulf Sandberg, ordförande för PRO:s samorganisation i Västerås.

Bankkort, internet och det kontantlösa samhället diskuteras flitigt bland pensionärerna.

– Ja, det här är ett stort problem. Det verkar som om hela systemet inte är färdigtänkt. Vad ska man exempelvis göra när man ska sätta in pengar?

Själv är han både pigg pensionär och äldre företagare.

– Ja, jag driver ju företag fortfarande, men jag har ju ingen dator på mitt kontor. Däremot har jag ju människor omkring mig med datorer. Jag gör så mycket annat.

Han betonar att det inte handlar om bakåtsträveri, men att kontantlösa bankkontor skapar många praktiska problem.

– Det finns till exempel många, och inte bara äldre, som ser dåligt. De kan inte se knapparna som de ska trycka på när de betalar med kort.

Kjell Österlund, ordförande för SPF Rudbeckius är inne på samma linje:

– Nu börjar det att bli alldeles för kontantlöst. Ju äldre man är, ju svårare är det. Jag har själv en gammal mor som är över 90 år gammal. Hon har inget kort och vi som är yngre måste ordna autogiro och kontantuttag åt henne. Det är en generationsfråga. Jag är 40-talist och klarar det här med kort och datorer, men de som är äldre kan ha stora problem. Det finns pensionärer som knappt har sett en dator, och de är inte få.

Mer läsning

Annons