Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroll av alla balkonger – annars risk för fler fall

Hyresgästföreningen kräver att alla hyresvärdar i Västerås ska kontrollera sina balkonger.

Annons
Stoppad i porten. De ansvariga på VS-Hus vill inte prata med VLT om balkongolyckan på Engelbrektsgatan.

Föreningen reagerar starkt efter olycka på Engelbrektsgatan i förra veckan, där 73-årige Heinz Ekruth föll genom ett hål i balkongen.

–Ingen ska behöva vara orolig för att skada sig i sitt hem. Hyresvärden bär ansvaret för säkerheten på balkongen och där brister råder måste värden skyndsamt åtgärda detta. Annars finns risk för fler olyckor, säger Hans-Göran Lång, förhandlare vid hyresgästföreningen i Västerås, i skrivelsen.

Även organisationen Fastighetsägarna har hört sig för om fallet. Esa Pasanen, Fastighetsägarnas jurist i Västerås, känner till fallet.

– Jag tog fram en bild. Det ser det ut som en 1990-talsbalkong, och en sådan balkong förväntas ju hålla i upp till 50 år. Det var tydligen förra hyresvärden som beställde balkongen.

Vem har ansvar om balkongen inte höll måttet?

–Den nuvarande fastighetsägaren har ansvaret gentemot hyresgästen.

Men han tillägger det i stället kan bli balkongtillverkaren som kan få betala ett skadestånd, om en rättslig prövning visar att balkongen var felaktigt byggd.

Hyresvärden VS-hus är fortfarande omöjliga att nå för en kommentar, inte ens sedan VLT gått till företagets kontor och ringt på. Följande samtal utspelade sig vid företagets porttelefon:

–Hej! Jag söker Susanne Varnäs eller Liselott Varnäs? Kan jag komma in?

– Vem kan jag hälsa ifrån? svarade en röst i porttelefonen.

– Mats Adolfsson från VLT.

– (Tystnad i tre sekunder.) De är inte här.

Mer läsning

Annons