Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpte sex av tonårsflicka – betalade med alkohol

SMS-meddelanden och vittnesuppgifter fäller en 26-årig man till ansvar för att vid flera tillfällen ha köpt sex av en tonårsflicka i Västerås och Köping.

Annons

Mannen och flickan träffades via en chattsajt på nätet. Inledningsvis trodde hon att han var 20 och han trodde att hon var 16. I själva verket var hon bara 14 när de träffades på nätet och 15 när de började träffas i verkliga livet.

Det bör dock poängteras att tingsrätten senare konstaterat att det inte är visat att 26-åringen "haft skälig anledning att tro att hon var 17 år och inte 15 år" när de senare hade sexuellt umgänge.

26-åringen straffas alltså inte för att ha haft sex med en 15-åring – han straffas för att han överbevisats om att vid två tillfällen, en gång i Köping och en gång i Västerås, haft sex med flickan mot ersättning.

I ena fallet rörde det sig om skjuts i 26-åringens bil där 26-åringen fick betalt med sex.

I det andra fallet – och det som tingsrätten finner mest försvårande – överlät 26-åringen alkohol till flickan och fick betalt med sex.

Ett vittne som varit med under delar av bilfärden stöder åklagarens och flickans berättelse om att det sexuella skeendet i samband med bilfärden var betalning och inte könsumgänge nära vänner emellan.

SMS-trafiken mellan mannen och flickan och vittnesuppgifter från flickans väninnor stöder också åklagarens version av händelseförloppet; det rörde sig om betalning för alkoholen.

Tingsrätten finner att straffvärdet för gärningarna är två månaders fängelse, i den beräkningen tar tingsrätten också med det faktum att 26-åringen trodde att flickan var 17 år och att det inte handlade om något tvång i samband med de sexuella handlingarna.

Västmanlands tingsrätt dömer 26-åringen till villkorlig dom, 75 timmars samhällstjänst, samt till att betala skadestånd till flickan med 20 000 kronor.

Rätten finner också att 26-åringens inkomster medger att han själv står för huvuddelen av kostnaden för sin försvarsadvokat samt flickans målsägandebiträde; 50 000 kronor.

Mer läsning

Annons