Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde i 190 - slipper böter

Fortkörningen på 190 kilometer i timmen ledde till indraget körkort för SD:s gruppledare i Västerås, John Bergström. Men enligt tingsrättens dom slipper han böter, en summa på 4000 kronor.

Annons

Det var i november som Sverigedemokraternas gruppledare John Bergström tryckte gasen i botten på E18 i Västerås. Efter att ha blivit stoppad erkände han, blev av med körkortet i fem månader och fick böter.

Senare gick Rikspolisstyrelsen ut med att det fanns oklarheter i lagtexten och John Bergström överklagade. Ärendet prövades i två domstolar, där förvaltningsrätten beslutade att körkortet skulle fortsätta vara indraget. Tingsrätten bestämde att strafföreläggandet skulle undanröjas, alltså att han skulle slippa böter.

I domen nämns frågetecken om vad som gäller på 120-sträckor och att inget straff kan dömas utan direkt stöd i lag. Jörgen Bergfast, chef för trafikpolisen i Västmanland, säger att ärendet nu börjar om och att en ny polisrapport ska skrivas.

– Det är inte säkert att han slipper betala. Det är oklarheten som fanns i lagen som gör att det måste prövas igen.

Jörgen Bergfast säger att polis och åklagare anser att de gjorde rätt som bötfällde John Bergström, men att det är tingsrätten som dömer i fallet. I början av mars fick polisen veta att de nu ska börja rapportera fortkörare igen, eftersom otydligheten i lagen har ändrats.

När fallet nu prövas än en gång beslutas om han måste betala eller inte.

– När man kör så mycket för fort är det förmodligen maxbeloppet som gäller, alltså 4 000 kronor.

Mer läsning

Annons