Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krabban i pizzan är – crabfish

Nej, det är inte krabba i pizzan eller salladen – det är billig crabfish. Nej, det är inte fetaost i den grekiska salladen – bara billig salladsost av komjölk. Nästan alla pizzerior i Västerås har fel ingredienser.

Annons

Västerås stads miljö- och hälsoskyddsförvaltning har gjort en räd bland pizzeriorna i Västerås. Det fanns en del brister i mathanteringen, men något som ständigt återkom i inspektörens rapporter var missuppfattningar eller fusk med ingredienser. Det som serverades var inte alltid det som stod på menyn. Det gällde inte mindre än 44 av de 54 pizzerior som kontrollerades.

Krabba och crabfish är exempelvis två skilda saker. Crabfish är fiskrester, inte krabba. Men ändå var det crabfish som serverades som krabba i flera av pizzeriorna. Feta-osten, som ska vara grekisk fårost, visade sig vara billigare salladsost av komjölk. I ett annat fall påstod en pizzeria att de hade Parmaskinka som ingrediens i salladen. Det visade sig vara en helt annan skinka, som aldrig hade varit i närheten av den italienska staden Parma. Enstaka pizzerior hade inte ens riktig mozzarellaost. Däremot var all oxfilé äkta på samtliga restauranger.

– Det här kan bero på olika saker. Det behöver inte alls vara fusk, kanske snarare okunskap i många fall. Man måste ha kunskapen att crabfish inte är krabba och att fetaost inte är ost gjord av komjölk, säger Marcelo Cardoso Plaza, den miljö- och hälsoinspektör som har arbetat med just denna kontroll.

VLT ringde upp några av de 44 pizzeriainnehavarna som fått anmärkningar på felaktiga ingredienser.

– Det står krabba, men det är crabfish, medgav pizzeriainnehavaren Ziver Kaya på Pizza Napoli.

Men crabfish och krabba är väl inte samma sak?

– Jo, men inspektören är ny. Han vet inte vad som gäller.

Och hur var det med fetaosten. Kom den från Grekland, och var det verkligen fårost?

– Jo, osten kommer från Grekland. Det sa jag till honom.

Enligt inspektörens kontrollrapport var det salladsost av komjölk, inte fårost.

Hariwan Hussein Faran, innehavare av Portofino på Haga Parkgata, säger att han redan har ändrat menyn. Tidigare användes komjölksost (under namnet feta) i sallad och crabfish (under namnet krabba) i sallad och i pizzan med namnet Medelhavet.

– När jag köpte restaurangen den 1 november så hade gamle ägaren använt sig av ingredienserna under lång tid. Jag hade redan planer på att byta meny, men frågade honom om det var rätt att använda de gamla så länge. Han sa att det var ok. Men nu har den nya menyn kommit så vi använder inte ingredienserna längre, säger Hariwan Hussein Faran.

Inspektören Marcelo Cardoso Plaza påpekar att förvirringen kring ingredienserna inte är allvarlig nog för att det ska behövas ett återbesök av inspektören. Det handlar ju egentligen inte om någon hälsofara.

Hos några få av pizzeriorna fanns det däremot flera andra anmärkningar, exempelvis matvaror som förvarades för oskyddat eller varmt, dåligt diskade matknivar, gamla repiga skärbrädor och otillräcklig städning i köket. De kommer att utsättas för en ny kontroll framöver.

Men sammantaget anser Marcelo Cardoso Plaza att Västerås pizzerior håller en acceptabel standard. Ingen pizzeria dömdes ut helt.

Mer läsning

Annons