Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräksjuka får vara hemma två dagar – med lön

Anställda på kommun och landsting får stanna hemma med full lön om de har haft vinterkräksjukan. ” Vi hoppas att det fungerar,” säger Kristina Olström, förhandlare på kommunen.

Annons
SMITTORISK. Vinterkräksjukan smittar i flera dagar efter att man har tillfrisknat. Nu får kommun- och landstingsanställda vara hemma med full lön om de har haft vinterkräksjukan. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Som gemensam defensiv inför kräksjukesäsongen har fackförbunden och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kommit överens om att anställda ska få stanna hemma upp till två dagar med full lön efter att de tillfrisknat från vinterkräksjukan. Överenskommelsen innebär att arbetsgivaren kan säga åt en anställd att stanna hemma ytterligare 24–48 timmar efter att personen har friskanmält sig.

– Man kan bära på smittan trots att man själv känner sig frisk. Därför kan nog det här vara bra, säger Kristina Olström, Förhandlingschef på Stadsledningskontoret.

I regel måste arbetsgivaren förhandla med facket innan personal kan stängas av från jobbet men nu införs det här undantaget för vinterkräksjukan.

– På det här sättet underlättar vi för oss och förkortat den processen.

Enligt Kristina Olström går det inte att säga vad kostnaderna kommer att kunna bli för de extra lediga dagarna.

– Det beror alldeles på hur många som blir sjuka. Jag tror ändå att det kostar mer att komma till jobbet och smitta andra. Sjukskrivningarna brukar öka i februari-mars men nu hoppas att det här kan få effekt.

Mer läsning

Annons