Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver fängelse för knivdåd

Åklagaren kräver flerårigt fängelse för 33-åringen som skadsköts av polis på Bellmansgatan i februari.

Annons
Polisen spärrar av området vid Bellmansgatan i Västerås där en 32-åring först högg fingret av en för honom okänd man och sedan sköts i benet av polis sent på kvällen den 22 februari 2014.

Den 33-årige man från Kungsör som i februari i år skadsköts av polis på Bellmansgatan efter ett våldsdåd är inte psykiskt sjuk i lagens mening.

Därför kan han dömas till fängelse. Det framgick vid avslutningen av rättegången som skjutits upp för att psykiatrisk expertis skulle kunna uttala sig om 33-åringen.

Det var på kvällen den 22 februari som mannen helt oprovocerat gick till attack med kniv mot flera personer, bland annat mot en man som fick ett finger avskuret. När polis kallades till platsen hotade han även poliserna, han sköts i benet av polisen som inte såg någon annan möjlighet att stoppa honom.

– Jag anser att han ska dömas till åtminstone tre-fyra år i fängelse, säger kammaråklagare Carin Lantorp och fortsätter:

– Det handlar om ett utdraget förlopp där flera människor hotats helt oprovocerat, och det hela hade kunnat sluta mycket värre.

33-åringens advokat Thomas Carlstedt:

– Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han inte är psykiskt sjuk i den mening lagen kräver. Men någon kontraktsvårdsutredning har inte kunnat göras. Vi kommer att överklaga till hovrätten och då ta upp frågan om kontraktsvårdsutredning för det är helt klart att min klient behöver vård.

Tingsrätten meddelar dom onsdagen den 21 maj, 33-åringen ska vara fortsatt häktad.

Mer läsning

Annons