Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöte om sköterskebristen

Bristen på sköterskor på Västerås sjukhus blir alltmer problematisk. Avdelningscheferna på de kliniker som berörs mest satt under dagen i möte med landstingsledningen för att hitta en lösning.

Annons
BEKYMRAD. Överläkare Ingemar Lönnberg på Hjärtmottagningen säger att bristen på vårdplatser på Västerås sjukhus är ett allvarligt problem.

Som VLT tidigare har berättat hålls cirka 50 vårdplatser på Västerås sjukhus stängda till följd att det finns för få sjuksköterskor som kan arbeta. Läget varierar från dag till dag, men under tisdagen hade sjukhuset hela 23 överbeläggningar vilket ledde till att alla planerade operationer under onsdagen ställdes in. Det infördes även ett så kallat ”stabsläge”, ett beredskapsläge som bland annat innebär att lediga sjuksköterskor och undersköterskor kallas in.

I dag höll den regionala sjukvårdsledningen – en arbetsgrupp som oftast kallas in vid allvarliga olyckor – ett extrainsatt möte, där man bestämde sig för att häva stabsläget. Istället ska nu delar av landstingsledningen sätta sig med avdelningscheferna på de hårdast drabbade klinikerna och gemensamt försöka hitta en lösning på problemet. Redan nu har man vidtagit vissa kortsiktiga åtgärder, som att låta avdelningscheferna beordra ledig personal att jobba extra.

– Det är ett allvarligt läge. Kirurgen ska ha 60 vårdplatser, men i nuläget har de bara 40. Trots det ligger 54 patienter inlagda där just nu, säger Ingemar Lönnberg, överläkare vid Hjärt- och Akutmedicinska sektionen på medicinkliniken.

– Man har fått lösa det provisoriskt; bland annat har man hängt upp lakan mellan vissa sängar för att skilja dem åt. Bristen på sköterskor gör även bland annat att planerade operationer skjuts på framtiden, eftersom akuta fall alltid prioriteras, fortsätter han.

Ingemar Lönnberg betonar att läget varierar mellan olika avdelningar på sjukhuset; den medicinska avdelningen hade igår eftermiddag till exempel 16 lediga platser. Han säger också att läget inte är så illa att rent akuta fall och allvarligare operationer – som canceroperationer – påverkas av sköterskebristen.

– Men säg att du har diskbråck, som är väldigt smärtsamt. Då kan risken vara att du får ett samtal dagen innan du ska in på operation och får veta att den har blivit uppskjuten. Och det är ju verkligen inte roligt, säger han.

Att det råder brist på sjuksköterskor är inte ett problem som är unikt för Västerås.

– Nej, det är likadant över hela landet. Att inte fler utbildar sig till sjuksköterska beror på flera olika saker, bland annat lönenivån och arbetsmiljön, säger Ingemar Lönnberg.

De senaste dagarna har belastningen varit särskilt hög på akutmottagningen i Västerås.

– Även arbetsmiljömässigt är det såklart tungt. Och det blir en larmig miljö för de patienter som kommer hit vilket är trist, säger Ingemar Lönnberg.

Mer läsning

Annons