Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot lasarettet efter amputation

Det gick inte rätt till när en patient på Centrallasarettet i Västerås fick sin fot amputerad. Det konstaterar Socialstyrelsen i ett utlåtande.

Annons

Det var i augusti förra året en diabetessjuk man lades in på ortopedkliniken vid Centrallasarettet med flera svårläkta sår på en fot.

Foten amputerades men efter operationen försämrades patientens tillstånd och han fick feber och frossa. Mannen blev allt sämre och hade till slut svårt att få i sig mat och dryck och fick bland annat symptom på akut njursvikt. Patienten flyttades till intensivvårdsavdelningen där han lades i respirator och fick dialysbehandling.

Det allvarliga sjukdomstillståndet krävde ytterligare en operation då mannens underben amputerades.

I lasarettets egen utredning kring händelsen framgår att informationen om mannens försämrade hälsa, bland annat det faktum att hans urinmängd minskat successivt, inte kommit fram till ansvarig läkare. Enligt läkaren skulle mediciner satts in om läkaren känt till detta.

Landstinget i Västmanland har anmält händelsen enligt Lex Maria och nu har Socialstyrelsen granskat fallet. Socialstyrelsen konstaterar att det funnits allvarliga brister i den vård och den behandling patienten fått under vårdtiden på ortopeden. Enligt socialstyrelsen har sjukhuset bland annat felat när det gäller grundläggande kontroller av patientens näringsintag och vätskebalans. Myndigheten konstaterar också att det funnits brister i dokumentationen och i kommunikationen mellan sjuksköterskor och läkare. Socialstyrelsen kräver att lasarettet tar i tu med dessa brister, bland annat genom att se till att personalen har den kompetens som krävs för att utföra sitt arbete.

Lasarettet har redan vidtagit vissa åtgärder för att misstagen inte ska upprepas. Bland annat sätter sjukhuset stor tilltro till det digitala journalsystem som nyligen införts. Socialstyrelsen poängterar i sitt utlåtande att det är mycket viktigt att verksamhetschefen ansvarar för att nya rutiner och åtgärder följs upp.

Mer läsning

Annons