Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kritiska ska lämna SD”

Missnöjet i SD Dalarna-Västmanland har nu fått partitoppen att reagera. Nu uppmanar Björn Söder, partisekreterare, dem som samarbetar med kritikerna att lämna partiet.

Annons

I ett brev som skickades inför årsmötet i distriktet Dalarna -Västmanland kritiserar medlemmar och före detta medlemmar distriktsordförande Marie Edenhager och John Bergström, Västerås, för att toppstyra partiet och utesluta personer som opponerar sig mot ledningen.

De båda kritiseras också för hur de hanterat pengar ur partikassan. I brevet kräver upprorsmännen att revisionen ogiltigförklaras och att en ny, oberoende revisor gör om den.

VLT har i tidigare artiklar berättat hur flera personer i distriktet beskrivit partiet som toppstyrt och odemokratiskt och kritiserat att de lokala partistöden har gått direkt till distriktets kassa.

I fredags svarade Björn Söder, partisekreterare i SD, upprorsmakarna i ett mejl som VLT tagit del av. Men han valde att inte bemöta kritiken. I stället gick han till attack mot dem som fortfarande är medlemmar – och samarbetar med uteslutna sverigedemokrater.

I mejlet skriver han: ”De sverigedemokrater som undertecknar skrivelser och samarbetar med uteslutna fd partimedlemmar uppmanas att omedelbart självmant lämna partiet.”

Robert Ström, utesluten medlem från Surahammar, är en av dem som undertecknat brevet.

– Det måste hända något. Vi har ett dött distrikt med jättemånga avhoppade och uteslutna. Kommunföreningarna har inte tillgång till partistödet och det går inte att göra något, säger han.

Björn Söder beskrev i går kritikerna för Sveriges Radio Dalarna som ”en samling rättshaverister”.

– Att han blundar för det här och tar de orden i sin mun är inget annat än skandal, säger Robert Ström.

I mejl till VLT skriver Björn Söder att det här är personer som är uteslutna på grund av att de ansetts olämpliga som företrädare för partiet. Han tycker att det är fullt rimligt att uppmana dem som samarbetar med dem att lämna partiet.

– Det är oacceptabelt att bedriva kampanjer tillsammans med uteslutna fd medlemmar på detta sätt, skriver Björn Söder.

Han ser i nuläget ingen anledning att ifrågasätta den sittande distriktsledningen där Marie Edenhager är ordförande.

Marie Edenhager själv säger att hon beläggs med rena lögner.

– Det är förtal att påstå att jag skulle sko mig själv, inte ha styrelsemöten, ha fejkade siffror i årsredovisningen. Jag är utsatt för grova trakasserier.

Men hon leder ett problemdistrikt. Av Västmanlands 20 mandat som Sverigedemokraterna fick i valet 2010 är i dag 3 besatta med politiska vildar på grund av uteslutningar och frivilliga avhopp. Nio stolar är tomma.

En svag organisation i ett parti som växte för snabbt anger hon som orsak.

– Jag är den första att tycka att det här är ett jätteproblem. Merparten av dem som lämnat är totalt orutinerade och hade ingen erfarenhet av det här, säger Marie Edenhager.

Mer läsning

Annons