Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogar försöker kringgå förbud

Sjökrogen har döpt det till serviceavgift. Dillos grill fortsätter också att ta ut extra avgift av kunder som betalar med kort. Trots den nya lagen.

Annons

VLT har fått kännedom att restauranger, gatukök och kiosker i Västerås fortsätter att ta ut en extrasumma av kunder som betalar med kort.

Några ägare är medvetna om lagändringen, men i stället för att upphöra med avgiften försöker de hitta sätt att kringgå lagen.

Sjökrogen vid småbåtshamnen tar fem kronor extra vid kortköp under 200 kronor.

– Det är en serviceavgift, det står tydligt på en skylt. Det är inte en kortavgift, för lagen säger att man inte får ta ut det, säger ägaren Burhan Resid.

Det tar längre tid när kunder betalar med kort, och tid är pengar, därför är det rimligt att lägga på fem kronor extra, resonerar han.

Så serviceavgiften är inte till för att täcka era kostnader för transaktionen?

– Nej, och om kunden vill slippa serviceavgiften kan han dra kortet på 200 kronor och få mellanskillnaden i kontanter.

Burhan Resid tycker att lagen är orättvis. Den gynnar bankerna, som har störst intresse av att få bort kontanthanteringen – men som slipper alla kortkostnader.

– Jag har ingen lust att dela min vinst med bankerna.

Dilaver Aslan, som äger Dillos grill på Blomstergatan, försöker också hitta sätt att kringgå den nya lagen.

Han undviker, precis som Sjökrogen, att kalla debiteringen för kortavgift.

Han tänker även i fortsättningen göra ett påslag på tre kronor för kunder som betalar med kort – det ska han också informera om på en ny skylt, som han ännu inte hunnit få upp.

– Det blir nästan samma sak. Men jag ska inte kalla det kortavgift. Det är maten som blir tre kronor dyrare för den som handlar med kort, och då är det okej, hävdar han.

Är du säker på att det är lagligt? Du tar ju fortfarande ut tre kronor extra vid kortbetalning.

– Det ska inte vara något problem att göra så.

Han skulle kunna höja priserna för alla. Men det är inte rättvist, tycker han.

– Prishöjningen skulle ju drabba även dem som betalar kontant.

Dilaver Aslan tycker inte att han som företagare ska ta kostnaden för korthanteringen.

– Jag hyr kortterminalen för 1 400 kronor i månaden och betalar nästan två kronor för varje transaktion. Det är mycket pengar när man har små marginaler.

Det finns andra restauranger som fortsatt att ta ut kort-avgift trots förbudet, men som ska sluta göra det.

Pizzeria Sippan på Sjöhagsvägen debiterade två kronor extra så sent som i fredags.

– Ett misstag av en praktikant, säger Razek Khazzum, en av ägarna.

Han känner till den nya lagen, som han avser att följa.

Razek Khazzum uppger att man inte tänker höja priserna. Inte heller förbjuda kortköp upp till en viss summa.

– Men när ungdomar kommer in för att handla en burk Cola på kort, då blir det inte mycket förtjänst för oss.

Mer läsning

Annons