Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare friade för skattebrott

Två tidigare ägare till en restaurang i Västerås har rentvåtts från misstankar om svåra bokförings- och skattebrott.

Annons

De två männen drev rörelsen i mitten av 2000-talet och när Skatteverket gjorde ett nedslag hittade man stora oredovisade intäkter under flera år för restaurangen.

Skatteverket skönstaxerade männen och tillsammans med moms och skattetillägg blev de skyldiga att betala in runt 3 mijoner kronor var. Detta har också kammar-rätten fastslagit i en dom. Männen har dock saknat pengar och därför inte kunnat betala av på sina skulder.

Parallellt har åklagaren väckt åtal om grovt bok-föringsbrott samt grovt försvårande av skattekontroll och vid fällande dom kan det röra sig om fängelsestraff på flera år.

Åklagaren menade att ägarna manipulerade med kassaappareten så att inte alla köp registrerades. Detta upptäcktes genom att gå igenom ett antal datafiler som markerade att något hade hänt vid en stor mängd transaktioner, dock inte vad.

Tingsrätten menar att avvikelserna kan förklaras av en mängd strömavbrott som markerades som avvikelser i datafilerna och därmed frias männen från anklagelserna.

En av männen döms dock till villkorlig dom för ett mindre bokförings- och skattebrott.

– De är lättade såklart. Det här har legat över dem under lång tid, säger advokat Mikael Johansson som har försvarat ena mannen.

Den friande tingsrätts-domen kan eventuellt göra att männen söker resning till regeringsrätten för utslaget om skönstaxeringen.

Den aktuella restaurangen har sedan flera år nya ägare.

Mer läsning

Annons