Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul på hjul - som i Solsidan

Idel muntra miner möter oss när vi seglar fram genom city, fem personer på Segway. Och det känns ungefär lika fånigt som det ser ut – fast på ett kul sätt.

Annons
En Segway forcerar ledigt alla underlag på turen genom stan. Gupp, gräs, gatsten och inte någon gång känns det ostabilt. Royne Eriksson, i mitten, hade fått Segway-turen i födelsedagspresent. ”Man vill inte sluta” sa han när turen var över. Till vänster sonen Christian Dahl, till höger dottern Alina Dahl. I bakgrunden VLT:s reporter.

Det är en udda upplevelse att glida fram genom Västerås på en Segway, transportmedlet som blev riksbekant genom tv4-komediserien Solsidan, där en av huvudpersonerna, Fredde, har för vana att åka omkring på just en sådan.

– Det är ju en rätt fånig grej, säger Daniel Lundstedt, som jobbar för Upplevelsepresent, ett företag som ordnar Segwayturer.

Royne Eriksson har fått en Segway-tur i sextioårspresent av sina barn Alina Dahl och Christian Dahl. Han får instruktioner om hur han ska hålla balansen, provar sig fram lite försiktigt, men fräser snart fram i maxfart över parkeringen vid järnvägsstationen.

– Det här var kul! säger han.

En Segway tycks utmana naturlagarna. Två hjul och ett styre rakt upp, hur kan det fungera? Svaret är gyroteknik, som håller balansen och gör att det inte heller behövs någon gas eller broms. Lutar du dig framåt åker den framåt, lutar du dig bakåt så bromsar den. Det tar inte lång tid förrän den känns som en förlängning av din egen kropp.

Färden genom stan passerar inte obemärkt. En kvinna utbrister ”Jag vill också ha en sådan” när vi guppar fram över gatstenen på Kyrkbacken. Och när vi passerar Ringvägen drar en kille ner rutan på bilen och ropar ”Fredde!”.

Används av polisen

Segway blev godkänd som transportmedel i oktober förra året och klassas som en cykel. Den är eldriven och går som max cirka 20 kilometer i timmen. En laddning räcker i 40 kilometer. Den största användaren av Segway är polisen, dock inte i Sverige. Den används också av bland andra p-vaktbolag, men kanske främst inom upplevelseindustrin.

Mer läsning

Annons