Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kunskaperna är större i dag"

Det har gått tio år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far. Då var hedersförtryck ett okänt begrepp och myndigheterna var vilsna. I dag bekämpas hedersvåldet på många fronter i Västerås.

Annons

Fadime Sahindal gav hedersförtrycket ett ansikte när hon sköts till döds i Uppsala den 21 januari 2002. Hon hade tidigare framträtt i ett flertal medier och vittnat om hur hon kontrollerades och hotades av sin släkt för att hon hade en svensk pojkvän och valde att leva på västerländskt sätt.

Hon berättade också om den oförståelse hon mötte när hon sökte hjälp.

De VLT pratat med som jobbar med frågorna är överens om att kunskapen är större i dag och att det är lättare att få hjälp.

– Tidigare hade personal föreställningar om att hedersvåld handlade om framför allt ”flickor med slöja”. Nu finns en medvetenhet om att både flickor och pojkar kan drabbas, att problematiken finns i flera olika kulturer och att förtrycket kan vara mycket subtilt, säger socionomen Rana Saad Khazaal, som utbildar föräldrar, elever och personal på skolor, socialtjänst och familjecentrum i frågor som rör hedersrelaterat våld.

2007 utarbetades en handbok för skolor, skolhälsovård och socialtjänst med verktyg för att hantera hedersrelaterad problematik. Polisen i Västmanland har medverkat till att flera personer som lämnats utomlands för tvångsgifte tagits hem igen.

Just nu åker projektet ”Kärleken är fri” ut på skolorna för att förmedla till ungdomar att man har rätt att älska vem man vill. Det är den största förebyggande satsning som görs mot hedersförtryck i Västerås just nu, där ett flertal myndigheter och frivilligorganisationer samarbetar.

Mer läsning

Annons