Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna avled av oupptäckt infektion

En 76-årig kvinna på Gude gruppboende avled efter allvarliga brister i vården.

Annons

Det var i juli som kvinnan avled på akuten efter en tids sjukdom på gruppboendet i Västerås.

En oupptäckt urinvägs-infektion utvecklades till en blodförgiftning som sedan orsakade kvinnans död.

Kvinnans dotter och andra närstående är mycket kritiska till omvårdnaden på boendet. Vid flera tillfällen hade det enligt dottern luktat så starkt av urin i kvinnans lägenhet på Gude gruppboende att det varit svårt för anhöriga att vistas där. Sopor på toaletten var inte tömda, sofföverdraget stank av urin och kvinnans blöja var överfylld av urin. En dag hittade dottern sin mamma illa medtagen vid mat-bordet. Hon var ihopsjunken och hade svårt med andningen. Tidigare läkarkontroller hade inte visat något tecken på urinvägsinfektion. Den 76-åriga kvinnan dog på akuten dagen efter av blodförgiftning, troligen orsakad av urinvägsinfektion.

Internutredningen visar att personalen dröjt med insatser när kvinnans problem för-värrades. Dessutom har dokumentationen i kvinnans patientjournal varit bristfällig. Medicinska uppgifter och annan viktig information har inte överförts till journalen eller har saknats helt.

Enhetschefen på grupp-boendet uttalar sig inte om det inträffade utan hänvisar alla frågor till medicinsk ansvarig sjuksköterska, som utrett händelsen.

– Klagomålen dottern framfört är tagna på största allvar, säger Annika Olsson, medicinsk ansvarig sjuksköterska på Västerås stads vård och omsorg.

En lex Maria-anmälan har upprättats och just nu pågår ett arbete med att få bukt med problemen på boendet.

Mer läsning

Annons