Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna fick hjälp att fly

Ännu en ung kvinna har fått polisens och Arosdöttrarnas hjälp att ta sig hem till Sverige. Efter ett planlagt flyktförsök kom hon på onsdagen till Arlanda.

Annons

Uppgifterna om den nya aktionen kom fram på torsdagen under en konferens om hedersvåld på ACC i Västerås, till minne av den heders-mördade Fadime Sahindal.

Om något brott har begåtts ska åklagare ta ställning till, säger Göran Hamrin kriminalinspektör vid polisen familje- och relationsvåldssektion, FRV.

Enligt uppgifter till VLT reste kvinnan med sin make på semester till hans hemland. Kvinnan är svensk medborgare. Maken söker asyl i Sverige.

När hon ville återvända hem fick hon inte. Pass och telefon togs ifrån henne, hon bevakades.

Polisens personsäkerhetssamordning i Västerås och Utrikes-departementet hjälpte henne få ett nytt pass, utan makens vetskap.

Arosdöttrarna som har ett internationellt nätverk fick fram hjälp till kvinnan, via en volontärorganisation på plats i landet.

Hon fick flygbiljetter, instruktioner och kunde tidigt på onsdagsmorgonen fly från sina övervakare och återvända hem.

– Vi är stolta att detta gick bra. Samarbete med polis och ambassad är viktigt i sådana här svåra situationer, säger Mariam Afriasiabpour.

VLT har tidigare berättat (2009-12-15) hur polisen och Arosdöttrarna tagit hem en tonårig flicka som hotades med tvångsgifte i Irak.

Mer läsning

Annons