Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna förföljde sin läkare

Ett enda läkarbesök. Efter det blev den 51-åriga Västeråskvinnan kär och besatt i den 20 år yngre läkaren. Hon överöste honom med sms, mejl och gåvor. Men känslorna var inte besvarade.

Annons
Kvinnan överröste sin läkare med sms.

Nu har kvinnan dömts för ofredande och olaga förföljelse. Straffet blir skyddstillsyn med en särskild föreskrift om att kvinnan ska underkasta sig psykiatrisk vård.

Det var i februari 2011 som kvinnan var på sin årliga hälsokontroll och kom då i kontakt med läkaren. Hon bad honom skriva ett läkarintyg som hon behövde i tjänsten.

Läkaren skrev intyget och efter det fick han en bukett blommor som tack. Först hade han ingen aning om vem blommorna kom ifrån, han mindes knappt patienten.

Efter det fortsatte kvinnan att överösa läkaren med kärleksfulla mejl, med inbjudningar om att komma på middag eller att ”hitta på något kul”.

I ett av sms-en skrev hon: ”Jag blev förälskad. Det bara hände. Jag kände liknande signaler från dig.”

I ett annat skriver hon: ”Jag vill inte bli någon Julia” och hänvisar till Romeo och Julia. ”Varför blev det så här? Varför kan vi inte prata?”

Läkaren svarade aldrig på sms-en förutom en gång där han uttryckligen bad kvinnan att sluta med sms och andra typer av kommunikation som Facebook och Twitter.

Kvinnan hotade då med att anmäla honom till Socialstyrelsen. Bland annat skulle han ha betett sig oprofessionellt då han bad henne ta av sig tröjan när han ville lyssna på hennes hjärta.

När hon blev förhörd av polisen sa hon att det var läkaren som hade blivit kär i henne och ringt henne i tid och otid.

Under rättegången berättade läkaren att han upplevt kvinnans förföljelse som jobbig och psykiskt påfrestande. Han kände också oro och rädsla för vad kvinnan kunde ta sig till eftersom han inte visste var hennes gräns gick. När hon sökte upp honom i hemmet fick han nog och polisanmälde kvinnan. Han hade då sparat alla hennes sms och mejl.

Tingsrätten anser att kvinnan djupt kränkt läkarens personliga integritet.

Mer läsning

Annons