Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna med smärtor vann mot F-kassan efter lång kamp

En Västeråskvinna i 45-årsåldern har gått segrande ur en lång kamp mot Försäkringskassan. Hon får nu rätt till permanent sjukersättning.

Annons

Kvinnan har under lång tid inte kunnat arbeta alls, främst på grund av svåra smärtor ¿i bland annat ryggen. Det finns flera och komplicerade orsaker till smärtorna, bland annat fibromyalgi.

En läkare som behandlade henne skrev att det inte fanns någon chans att hon skulle kunna arbeta. Även Arbetslivstjänst i Västerås har konstaterat att hon är i alltför dåligt skick för att arbeta eller omskola sig. Försäkringskassan ansåg annorlunda.

Kvinnan har fått gå igenom rehabiliteringsförsök i yrkeslivet, men det ledde bara till att kvinnan fick mer ont. Under större delen av tiden har hon varit sjukskriven och anmäld som arbetslös. Men hon beviljades också tidsbegränsad sjukersättning under flera perioder.

Hennes smärtor har bland annat utretts vid Rygginstitutet i Vaxholm, där kvinnan var tvungen att lägga sig ner med benen i högläge för att orka med testerna. Men Försäkringskassans tjänstemän ansåg inte att det var bevisat att kvinnan var i tillräckligt dåligt skick för att hon inte skulle kunna arbeta eller att smärtorna inte skulle minska i framtiden.

Fallet gick till domstol. Förvaltningsrätten i Uppsala dömde först till Försäkringskassans fördel, men den domen har nu kammarrätten i Stockholm upphävt. Försäkringskassans tjänstemän har nu två månader på sig att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen om de vill driva fallet vidare.

Mer läsning

Annons