Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan knäckte sopbilen

Kölden gjorde att sopbilen inte kunde gasa på. Därför har mindre berg av sopor samlats i vissa soprum, särskilt i västra Västerås.

Annons
Inte så miljövänligt. Julens avfall låg underst, medan nyårets avfall låg högst upp i Reinaldo Rojas Roldans lokala miljöbod igår. Sophämtarna hade fått problem med biogasbilarna och kommit efter med arbetet.Foto: Mats Adolfsson

När Reinaldo Rojas Roldan kom ut till sin miljöbod på Skälby på måndagen möttes han av en bergskedja av sopor. Främst var det rest-avfall, men längst in i boden låg en stor kulle av kompostpåsar.

–Ingen har varit här och tömt sedan i december. Det är tur att det är så kallt. Då luktar inte komposten, och det är väl troligen för kallt för råttorna också, säger han.

Han har hyrt lägenhet av Mimer i flera år, men har aldrig sett så mycket samlade sopor. Dock var några små kärl på högra kanten tömda. Det var entreprenören Ragn-Sells, som bland annat hade hunnit tömma metallåtervinningskärlen. Företaget som har hand om det allmänna avfallet – Sita – hade däremot inte varit där.

På Sitas Västeråskontor ger man en enkel förklaring till problemen – motorkrångel. Sita vill nämligen vara miljövänligt och kör sopbilarna med biogas. Problemet är att de biogasdrivna sopbilarna har svårt att klara extrem kyla. Eftersom Sita tömmer sopor i västra delen av kommunen, exempelvis på Bäckby, Pettersberg, Skälby, Råby och ända ut till Dingtuna, är många bodar fulla nu.

– Så här ska det naturligtvis inte vara. Vi jobbar hårt för att komma i fatt, men de extra soporna ger också extra arbete. Det tar dubbelt så lång tid att tömma och städa soprummen när de är så fulla som nu, berättade Joachim Röjmyr på Sita i Västerås.

Mer läsning

Annons