Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkmedlemmar luras på pengar

Att som medlem gå ur kyrkan kostar ingenting. Men det hävdar en ung kvinna från ”Skattetaxen” som erbjuder kyrkotillhöriga i Västerås stift hjälp att gå ur kyrkan för en summa pengar .

Annons

– Hon ringer runt och säger att hon säljer en tjänst som innebär att hon tar hand om utträdet ur svenska kyrkan för 399 kronor, säger Åke Påhlsson, informatör i Västerås stift.

När kvinnan ringer upp påstår hon att det kostar pengar att sköta utträdet själv och att det är en omständlig process, vilket Åke Påhlsson menar är felaktigt.

– Det är problematiskt för oss att någon sprider runt att det kostar pengar att gå ur svenska kyrkan. Det kostar varken pengar att gå med eller ur kyrkan, säger han.

Hur många kyrkotillhöriga som kvinnan har kontaktat och hur många av dessa som har gått ur kyrkan är fortfarande oklart. Men på missatsamtal.se är det ett 20-tal uppringda som kommenterar samtalet med kvinnan. De flesta är upprörda och negativt inställda till hennes tjänster.

– Än så länge är det inte problematiskt eftersom det inte är en så stor skala som hon har kontaktat, säger Åke Påhlsson. 

Kyrkan har fortfarande inte kontaktat kvinnan. Och har ännu inga planer på att göra det.

– Det ligger inte i vår roll. Vår uppgift är att berätta vad man får för pengarna. Vi ska försöka upplysa om det här men det måste ändå vara upp till var och en att ta ställning till om man vill anaamma det här erbjudandet eller inte, säger Åke Påhlsson.

Efter liknande rundringningar till kyrkotillhöriga i Härnösands stift har stiftet anmält ”Skattetaxen” till Konsumentombudsmannen.

Mer läsning

Annons