Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt i tak hos polisen

Poliserna vågar inte ta upp brister i arbetet med sina chefer. Det visar en undersökning från Polisförbundet. Men länspolismästaren håller inte med.

Annons
Ralf Andersson, ordförande för polisförbundet Västmanland och Leif Jennekvist, nytillträdd länspolismästare.

Polisernas fackförbund, Polisförbundet, har undersökt hur många poliser som inte vågar framföra kritik till sina chefer. Det visade sig att sex av tio poliser i Västmanland har avstått från att framföra kritik av rädsla för repressalier.

– Det här är ett nytt problem som kommer sig av att cheferna måste kunna visa kvantifierbara resultat till Rikspolisstyrelsen, säger Ralf Andersson, ordförande för förbundsområde Västmanland.

– Det enda som spelar någon roll är siffror, men jag tycker att man borde fråga om befolkningen upplever sig trygg, snarare än att visa att man genomfört ett stort antal blåskontroller längs vägarna.

Andersson menar att kraven från Rikspolisstyrelsen sätter cheferna i en gisslanposition.

– Det är inte så att alla poliser blir oschysta så fort de blir chefer, utan det här är ett större problem som kommer ifrån att kraven uppifrån på kvantifierbara resultat aldrig varit så stora som nu, säger han.

I Västmanland är det sedan en vecka tillbaka Leif Jennekvist som är länspolismästare och högste chef över länets poliser.

– Jag håller inte med, under min första vecka har flera medarbetare tagit upp synpunkter och undrat vad jag kommer göra åt utrustning, kläder och utbildning till exempel, säger Jennekvist.

– Kraven på oss kommer från allmänheten, de vill se att vi gör det vi ska göra, säger han.

Både Leif Jennekvist och Ralf Andersson är överens om att Västmanland ändå har högre i tak än i andra polisdistrikt.

– Staffan Holgersson forskar om hur högt i tak det är hos polisen, och han har inte släppts in i andra län. I början av oktober presenterar han sin forskning, säger Andersson.

Mer läsning

Annons