Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare flyr Oxbacken

Fyra läkare på Oxbackens vårdcentral slutar under våren. Nyrekryteringen går trögt eftersom bristen på familjeläkare är stor i hela landet.

Annons

– Det finns olika skäl för att de här fyra slutar. Men det blir lätt en kedjereaktion. Om några slutar blir arbetsbelastningen större på de andra, säger Peter Tilly, chef för den landstingsdrivna primärvården och läkare en dag i veckan på Oxbackens vårdcen-tral.

Så det handlar inte om ledningsbrister eller brister i organisationen på just Oxbacken?

– Vi får fundera över om det kan vara så. Jag ser inga ledningsbekymmer, men mycket i vår egen organisation kan säkert förbättras.

Vårdcentralen har sju läkartjänster varav två är vakanser just nu. Man söker nu nya läkare via såväl annonser som rekryteringsfirmor samt genom egna kontakter.

– Det är jättesvårt. Det fattas omkring 1500 familje-läkare i hela landet för att verksamheten skulle fungera tillfredställande. Det är det grundläggande bekymret. Men det finns landsting som har det värre än vi, säger Peter Tilly

Vakanserna på Oxbacken täcks upp med vikarier, hyrläkare och interna resurs-läkare för att kunna hålla igång verksamheten.

Vad händer med verksamheten när det är så här?

– Det är klart att det är bättre med ordinarie läkare. Det blir mer kontinuitet och man kan lära känna patienterna på ett annat sätt, säger Peter Tilly som själv inte har några tankar på att sluta.

Mer läsning

Annons