Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna som skriver ut mest läkemedel

Läkargruppen i Västerås. Ängsgården i Surahammar.  Åbågen i Arboga. Det är några av vårdcentralerna som skriver ut mest narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel i Västmanland.

Annons

I maj berättade VLT om hur internetdroger och receptförskrivna läkemedel skördar unga liv i Västmanland.

Av de 23 personer under 30 år som dött av läkemedel och droger från 2008 hade 18 bensodiazepiner i sig, vilket förekommer i många lugnande läkemedel.

Fem hade värktabletten Tramadol i kroppen, storsäljaren Lyrica mot ångest fanns i flera av de döda.

Under den sommar som gått har flera förmodade narkotikarelaterade dödsfall skett i Västerås och länet, bekräftar polisen. De är ännu inte utredda.

Bland dem finns personer som är 25 år och yngre.

Narkotikaklassade läkemedel kan köpas från utlandet via internet. Men det så kallade ”läckaget” från receptförskrivna läkemedel är också stort. Läkare som är aningslösa/välmenande/skrupelfira skriver ut smärtstillande och ångestdämpande preparat i alldeles för stora förpackningar till fel personer,

I VLT:s intervju i maj upprördes bland andra Anna Flamborg på Iris ungdomsmottagning över att 18-åringar så lätt kunde få Tramadol utskrivet hos familjeläkare för ”ont i ryggen”.

Det är väl känt att Tramadol används som festdrog tillsammans med alkohol, inte bara på gymnasiefesterna.

Vilka familjeläkare skriver ut så generöst?

VLT har hos Läkemedelskommittén begärt ut statistik, vårdcentral för vårdcentral, för några utvalda narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel.

Flitiga Tramadol-förskrivare är just Ängsgården, men Läkargruppen och Mitt Hjärta i Köping kommer strax efter. Läkargruppen toppar också förskrivningen av det ångestdämpande Alprazolam (säljs som Xanor) och den smärtstillande opiaten Temgesic.

Här leder Västmanland hela riksstatistiken.

Tramadol-förskrivningen har också varit skyhög i Västmanland. Men Läkemedelskommittén konstaterar att Tramadol äntligen har minskat.Länet har glidit ned från en missklädsam förstaplats till sjunde plats av 21 landsting.

Men fortfarande skrivs alldeles för mycket Tramadol och andra smärtstillande och lugnande tabletter ut i Västmanland, anser läkemedelskommittén.

Vårdcentralerna förklarar sig. Läkargruppen: ”Vi har ärvt beroende patienter”. Ängsgården: ”Vi ska bättra oss”, Åbågen: ”Vi blev förvånade”.

I VLT på tisdag:

Vårdcentralerna förklarar sig.

Läkargruppen: ”Vi har ärvt beroende patienter”.

Ängsgården: ”Vi ska bättra oss”

Åbågen: ”Vi blev förvånade”.

Mer läsning

Annons