Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnade politiken när MJP Bygg gick i konkurs

Uppvuxen i Köping flyttade Kent Ryberg till Västerås 1990 efter en tid i Surahammar.

Annons

Det politiska engagemanget växte fram under studieåren i Stockholm och han sökte sig till socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU.

1992 tog han plats i fullmäktige i Västerås.

Kent Ryberg, som var anställd som högskoleadjunkt vid Mälardalens högskola, blev med tiden en av de ledande socialdemokratiska politikerna och tillhörde, enligt utomstående bedömare, den ”innersta cirkeln” tillsammans med Åke Hillman och numera avlidne Bengt Gustafsson.

Kent Ryberg hade bland annat uppdrag som kommunalråd, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, fastighetsnämnden och äldre- och handikappnämnden.

Han var också ordförande i Mälaranergi.

Hösten 2006 var tiden som heltidsengagerat kommunalråd över när alliansen tog över styret i fullmäktige.

Dessförinnan var han med att fatta beslut om ”Rocklunda-projektet”, det vill säga kommunens försäljning av Rocklundaområdet till Arosmotet där byggmästaren Per-Olof Pettersson var delägare.

Hösten 2008 lämnade Kent Ryberg hastigt sina uppdrag i såväl kommunstyrelsen som fullmäktige, mitt under mandatperioden. Två månader före avhoppet försattes Per-Olof Petterssons byggbolag, MJP bygg AB, i konkurs.

I juli 2008 tillträdde Kent Ryberg en tjänst som vd för Konsumentföreningen Svea i Uppsala, ett arbete han avslutade i oktober 2010.

Kent Ryberg lever i dag på sin kommunalrådspension från Västerås stad på 23 595 kronor i månaden. Pensionen gäller fram till den dag han fyller 65 år, men räknas ner om han tjänar mer än tre basbelopp. Någon sådan inkomst har Kent Ryberg inte haft sedan han slutade vid Konsumentföreningen Svea.

Mer läsning

Annons