Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen rasar över usel mobiltäckning

Landshövding Ingemar Skogö slåss för att västmanlänningarna ska kunna använda mobiltelefon och mobilt bredband i hela länet. I ett brev till operatörerna klagar han på den dåliga täckningen.

Annons
Landshövding Ingemar Skogö. FOTO: ANDERS FORNGREN

– Deras kartor är ju mest att betrakta som poesi och prosa, säger han apropå att operatörernas täckningskartor visar få vita fläckar i länet.

På de resor som Skogö har gjort under sina första sex månader som landshövding har han märkt att mobiltelefonen på flera håll inte fungerar eller att samtalen bryts.

– Man behöver inte komma långt utanför tätorterna för att det ska uppstå problem. Jag tycker det är konstigt med tanke på att Västmanland är ett relativt tätbefolkat län.

Skogö har nu skickat ett brev till de stora operatörerna och han hoppas på ett snabbt svar.

– Med tanke på vad de säger om täckningen räknar jag med att förändringar kommer att genomföras. Det här är en viktig infrastrukturfråga, säger Skogö.

Mobiloperatören 3, som i sin reklam skryter om mobilt bredband på ett fjäll, menar att täckningskartan ska ses som en teoretisk karta.

– Vi har krav på oss från staten på viss täckning och det är den som visas. Men det betyder inte att det alltid går att ringa. Det beror på om man är inomhus eller utomhus och vilken telefon man använder, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på 3.

Han lovar dock en viss förbättring i första kvartalet nästa år.

– Det kommer att märkas av dem som bor på gränsen till ett täckningsområde.

Fast att det skulle vara dålig täckning tycker han inte – och de som har skaffat abonnemang och inte kan använda det får pengarna tillbaka.

– Vi har bra täckning i Sverige, men vi har inte perfekt. På vissa platser kommer man nog aldrig att kunna ringa, säger Erik Hörnfeldt på 3.

Mer läsning

Annons