Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsting blir region

Västmanland, Sörmland och Örebro vill vara med varandra. De tre landstingen vill tillsammans ansöka om att få bilda en region – trots starkt motstånd från Alliansen i länet.

Annons
Glad. Denise Norström (S) är nöjd att regionfrågan tagit ett steg framåt.

– Det känns skönt. Frågan har diskuterats i 15 års tid men det har inte hänt någonting. Nu har vi tagit ett steg närmare att bilda en region och det är mycket viktigt för tillväxten i vår region, säger Denise Norström (S), landstingsstyrelsens ordförande i Landstinget Västmanland.

Hur påverkas västmanlänningarna om det blir en region?

– Det blir en större skattebas som kan säkra utvecklingen av vården, men vården är faktiskt inte den stora frågan i det här. Än viktigare är att vi tillsammans kan utöva större påtryckning mot staten. Det blir större tryck i infrastrukturfrågor och att gå samman ger större förutsättningar för tillväxt.

Att de tre landstingen nu vill gå samman och bilda en region glädjer Denise Norström. Men hon hade helst sett att även Uppsala velat gå med.

– Från Västmanlands sida ville vi gärna vara med Uppsala, men man kan inte tvinga någon. De har sagt att de inte vill ha någon regionbildning. Men vi har inte stängt dörren och hoppas att vårt gemensamma beslut ska få dem att få upp ögonen.

Tre landsting blir ett. Finns det inte risk att vissa orter inte blir lika viktiga i en större region?

– Nej, är man stor måste man vara snäll. Blir vi större får vi mer kraft och kan hjälpa de kommuner som inte har så mycket kraft. Vi har sett i Västra Götaland, när de blev en storregion, att det bland annat hjälpt utvecklingen av kulturen på ett sätt som inte skulle ha skett annars.

Allianspartierna anser dock att det är ett förhastat beslut, så bråttom är det inte att göra en ansökan om att bilda en region nu.

– Jag beklagar att Socialdemokraterna har valt att lämna det spår som vi tidigare varit överens om, säger Thomas Högström, Moderaternas oppositionsråd.

Det spåret handlar om en region bestående av enbart Sörmland, Västmanland och Uppsala.

– Det här är en B-lösning och jag delar inte uppfattningen om att det är en så våldsam brådska att ansöka nu, fortsätter han.

Uppsalaalternativet innebär att regionen skulle gränsa till Stockholm och det är viktigt, anser Alliansen.

– Det är Stockholm som är tillväxtmotorn och även om vi inte kan ingå i samma region utgör vi samma arbetsmarknadsregion, konstaterar Folkpartiets oppositionsråd Torsten Källberg.

Centerns oppositionsråd Birgitta Andersson håller med.

– Diskussionen med Uppsala är inte förd i botten ännu. Det blir väldigt konstigt om vi nu ska spela från två planhalvor samtidigt om vi ska försöka få med Uppsala, anser hon.

Kristdemokraternas Ingvar Nordén håller tveklöst med om att Uppsala kommer först:

– Vi står fast vid vårt beslut från i maj. Men det beslutet innebär också att vi kan tänka oss att hålla en liten dörr öppen för Örebro, säger han.

Han säger också:

– Jag förstår inte vad de håller på med i Uppsala. En del säger att Moderaterna i Uppland vill skjuta hela regionfrågan i sank.

Mer läsning

Annons