Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget stäms på 1,5 miljoner

I höstas polisanmälde landstinget en tidigare verksamhetschef vid Landstingshälsan för oklarheter vad gäller en inhyrd konsultläkare. Nu svarar konsultläkaren med att stämma landstinget på knappt 1,5 miljoner kronor för obetalda fakturor.

Annons

I sin stämningsansökan, som nyligen kom in till Västmanlands tingsrätt, menar konsultläkaren att han inte fått betalt för ett antal fakturor. Totalt handlar det om 1 428 500 kronor. Som VLT tidigare skrivit hade Landstingshälsans dåvarande verksamhetschef ett förflutet som vd i ett annat av konsultläkarens bolag.

När hon senare anställdes av Landstinget Västmanland skrev hon ett avtal med sin tidigare arbetsgivare om att köpa konsulttjänster.

Sedan 2010 har konsultläkaren erhållit mångmiljonbelopp av landstinget. Under andra halvan av av 2012 slutade landstinget beställa uppdrag när landstingets personaldirektör Eva Tell fått upp ögonen för fakturorna. Eva Tell anlitade revisionsföretaget Pwc som kom till slutsatsen att landstinget betalat på tok för mycket för konsulttjänsterna, eller 6 miljoner kronor för mycket. I det läget valde Eva Tell att göra en polisanmälan riktad mot verksamhetschefen och konsultläkaren. Enligt stämningsansökan hade landstinget, när beställningarna klingade av, inte sagt upp avtalet som innehöll en garanti för konsultläkaren att få utföra minst 150 utredningar per år.

De nu aktuella fakturorna bestreds av landstinget i slutet av 2012 med hänvisning till att en internutredning pågick. En påminnelse skickades ut i början av förra året, men inte heller då ville landstinget betala med hänvisning till att utredningen fortfarande pågick. I augusti ifjol ställde konsultläkaren, enligt stämningsansökan, krav på betalning från landstinget, men inte heller då kom några pengar. Landstinget hävdade att utredningen fortfarande pågick.

Nu har alltså konsultläkaren tröttnat och stämt landstinget på betalningen.

Polisutredningen kring verksamhetschefen och konsultläkarens affärer med landstinget har ännu inte tagit fart, enligt besked från polisens bedrägerisektion.

Mer läsning

Annons