Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet i brottstopp

Bovar och bus - men även bra polisarbete och en anmälande allmänhet - gör att Västmanland når en mindre smickrande topplacering för antalet anmälda brott i landet.

Annons

Idag kom en rapport av polisprofessor Leif GW Persson och Brottsförebygganderådet, Brå, som kartlagt vad som ligger bakom den stigande brottsligheten.

Mest ökar anmälningarna av stöld, skadegörelse, narkotikabrott, misshandel och trafikbrott. Mellan 2006 och 2008 har antalet anmälda brott i Västmanlands län ökat markant. Stundtals är det bara Stockholm i hela landet, som har fler brott per 100 000 invånare.

Rapportens slutsatser är att antalet anmälningar ökat på grund av att polisen riktat in sig på vissa brott (som narkotikabrott och trafikbrott), att fler brott begås och på att västmanlänningarna har högt förtroende för polisen och därför är benägna att anmäla brott. Kort sagt; ökad upptäcktsrisk, ökad faktiskt brottslighet och ökad anmälningsbenägenhet.

Att alkoholförsäljningen är hög och att många av länets unga uppger att de berusat sig och begått brott i en undersökning, anses också relevant enligt rapporten.

Mer läsning

Annons